جوجه کشی شترمرغ

جوجه کشی شترمرغ کلا به دو روش انجام میگیرد که با انجام اصولی و داشتن اطلاعات لازم، میتوان تولید جوجه از تخم نطفه دار شترمرغ را انجام داد. جوجه کشی و پرورش شترمرغ نیاز به تجربه و مهارت زیادی دارد. در نتیجه حتما باید با اطلاعات درست و رعایت نکات مهم اقدام به فعالیت در این زمینه کنید. این عمل در تمامی طیور به دو صورت انجام میگیرد. جوجه شترمرغ نیز به همین منوال به دو روش امکان پذیر است. این روش ها جوجه کشی طبیعی و مصنوعی میباشد.
جوجه کشی طبیعی شترمرغ
در جوجه کشی طبیعی، شترمرغ ها به مدت ۶ هفته بر روی تخم ها میخوابند و معمولا شترمرغ های نر و ماده این عمل را به نوبت انجام میدهند. پس از این مدت جوجه ها از تخم خارج میشوند. اجازه دادن به شترمرغ برای نشستن بر روی تخم بیش از ۴۲ روز میتواند باعث ایجاد فشار بر روی پرنده شده و آن را ضعیف سازد. حال آنکه در حالت عادی پس از تعدادی معین از تخم گذاری، مولد مادر تخم گذاری را قطع نموده و روی تخم تا ۴۵ روز برای جوجه درآوری میخوابد. پس از آن شروع به نگهداری و پرورش جوجه ها میپردازد.
به همین منوال فصل جوجه کشی به انتها خواهد رسید و دوره جدید دیگر در سال بعد اتفاق خواهد افتاد. بخشی از جوجه ها ممکن است از بین بروند و تعداد محدودی از جوجه ها بزرگ خواهند شد. توجه داشته باشید که در این روش تعداد تخم گذاشته شده به شدت کاهش یافته و کسب درآمد از شترمرغ برای تولیدکنندگان، مقرون به صرفه نمیباشد. البته جوجه های به دنیا آمده به روش طبیعی معمولا سرزنده تر هستند.
در این روش برای نگهداری از جوجه ها یک مولد (دایه) در نظر میگیرند. بهتر است که حیوانی آرام و اهلی برای این کار انتخاب شود که کاملا بالغ بوده و تجربه تولید مثل نیز داشته باشد. یک مولد خوب میتواند علاوه بر جوجه های خودش که به طور تقریبی حدود ۱۵ الی ۲۰ عدد است، تا ۲۰ عدد تخم دیگر را نیز میتواند محافظت و مراقبت کند. این مسئله در فصول سرد سال بسیار مورد اهمیت است. جهت خرید دستگاه جوجه کشی شترمرغ باید به اندازه تخم ها و سبد دستگاه توجه کنید، در حال حاضر اکثر دستگاه های اتوماتیک و دیجیتال قابلیت جوجه کشی شترمرغ را دارند.
جوجه کشی مصنوعی شتر مرغ
در این روش باید از ماشین های جوجه کشی استفاده کنید. تخم ها بعد از بیرون آمدن باید سریعا جمع آوری شوند تا از هر آسیبی مانند نور آفتاب و یا خیس شدن در امان بمانند. اگر تخمی در معرض این آسیب ها قرار بگیرند تحت هیچ شرایطی نمیتوان کیفیت آنها را عوض کرد. به همین دلیل هرچه کیفیت تخم بالاتر باشد، راندمان هچ بهتر و جوجهی سالم تری متولد میشود.
زمانی که تخم گذاشته میشود، جنین در حالت سلولی و تحت استراحت کامل میباشد. استراحت در حرارت ۲۰ تا ۲۱ درجه سانتی گراد تمام شده و این امکان وجود دارد که تخم ها به فاصلهی چند روز جمع شوند و همگی با هم در یک زمان در دستگاه جوجه کشی قرار داده شوند.
دقت داشته باشید که در زمان نگهداری از تخم ها، باید آنها چند بار در روز بچرخانید تا از چسبیدن زرده به پوسته جلوگیری کنید. مدت زمان استاندارد و عالی برای نگهداری از تخم های نطفه دار شترمرغ، ۳ روز میباشد اما با فراهم کردن شرایط ایده آل میتوانید آنها را تا ۱۰ روز نیز ذخیره کنید. تخم هایی که بیشتر از این مدت نگهداری شده باشند، در دستگاه جوجه کشی بیشتر از ۴۵% آنها تبدیل به جوجه نمیشوند.
به علاوه تخم هایی که حرکت داده شده اند را نیز ۲۴ ساعت تمام استراحت دهید. میتوان قبل از ورود تخم ها به دستگاه، اختلاف دما را از بین برد و چند ساعت قبل از ورود تخم ها به دستگاه محیط را تا ۲۰ الی ۲۱ درجه گرم کرد. دمای بدن جوجه هایی که از تخم خارج شدهاند، ۳۶ درجه سانتی گراد میباشد که بعدا به ۱۵ درجه کاهش مییابد.
شرایط جوجه آوری شتر مرغ به روش مصنوعی
زمان بیرون آمدن جوجه ها از تخم ۴۲ روز میباشد و تخم ها در دستگاه باید در زاویه ی ۴۵ درجه به سمت راست قرار بگیرند و هر روز چند بار بچرخند. همانطور که گفته شد درون دستگاه باید ۲۴ درجه سانتی گراد باشد که به هنگام خارج شدن جوجه ها باید حرارت به ۳۵ درجه برسد. رطوبت هوا نیز میبایست ۲۵ درصد و زمانی که ججه ها خارج میشوند در محدوده ی ۵۰ درصد باشد. خارج شدن جوجه ها از تخم بسیار دشوار است. زمان بیرون آمدن جوجه از تخم بین ۴۲ تا ۳۹ روز است، که اکثر جوجه ها همان روز ۴۲م از تخم خارج میشوند.
در این مدت (دوره هچ) ریه ها شروع به تنفس کرده و مقدار دی اکسید کربن در تخم ها بالا میرود. در نتیجه جوجه پوستهی درونی تخم را سوراخ کرده و نوکش را درون کیسه هوای داخل تخم فرو میکند. سپس جوجه شتر مرغ ۲۴ ساعت وقت دارد تا اکسیژن بگیرد و در این زمان باید درون پوسته را سوراخ کند، در غیر اینصورت در درون تخم خفه میشود. فراموش نکنید که اگر جوجه ای در هنگام خروج از تخم، با مشکل مواجه بود، میتوانید کمی به او کمک کنید. مدت زمان جوجه کشی شتر مرغ در دستگاه بر اساس نژاد متغیر میباشد که از ۴۲ روز تا ۴۸ روز بطول میانجامند.
تاریخچه جوجه کشی مصنوعی شتر مرغ
تاریخچه جوجه کشی مصنوعی شترمرغ برای رسیدن به اهداف اقتصادی از زمان آقای آرتورداگلاس در آفریقای جنوبی در سال ۱۸۶۷ آغاز شد که برای اولین بار ماشین های جوجه کشی را روانه بازار کردند. استفاده از این دستگاه ها دارای فواید زیادی است که در ادامه توضیح میدهیم.
- با این روش تولید جوجه در شترمرغ افزایش مییابد. بطوری که در فصل تخمگذاری هر شترمرغ ماده بسته به نژاد و ژنتیک انفرادی و شرایط پرورش، ۴۰ تا ۸۰ عدد تخم میگذارد.
- در جوجه کشی با دستگاه، امکان تولید جوجه های هم سن فراهم میشود. مدیریت جوجه های هم سن شترمرغ از نظر تغذیه و بهداشت بسیار با اهمیت میباشد و فروش و بازاریابی آنها نیز بهتر انجام میگیرد.
- کنترل بیماری ها و مراقبت از جوجه ها از بدو تولد و امکان فراهم ساختن شرایط محیطی که بتوان درصد ماندگاری جوجه ها را افزایش داد، در این روش امکان پذیر میباشد.
نکات مهم و مراحل جوجه آوری مصنوعی
بطورکلی در جوجه کشی شتر مرغ با دستگاه (مصنوعی) باید به موارد زیر دقت کنید.
- جمع آوری و حمل و نقل صحیح و بهداشتی تخم ها
- تمیز کردن تخم ها
- تنظیم دمای محیط و ایجاد شرایط ایده آل دمایی و رطوبتی برای تخم ها
- نگهداری و ذخیره کردن تخم ها
- چرخش تخم ها در زمان ذخیره سازی
- ضدعفونی کردن آنها قبل از قرار دادن درون دستگاه
- استفاده از دستگاه و انجام جوجه درآوری در پایان دوره
-
شترمرغ ها در چه سنی تخم گذاری میکنند؟زمان بلوغ جنسی در شترمرغ ها بستگی به نوع نژاد آنها دارد. ولی معمولا بلوغ جنسی در 2 یا 3 سالگی به وقوع می پیوندد.
-
شترمرغ چه مقدار تخم در روز میگذارد؟شتر مرغ های ماده بطور معمول یک روز در میان در فصل بهار تخم گذاری میکنند و در هر نوبت، 14 الی 21 تخم به وزن تقریبی 1500 گرم میگذارند.
-
آیا میتوان از تخم شترمرغ جوجه کشی کرد؟شترمرغ ماده بعد از رسیدن به بلوغ جنسی و جفتگیری، تخم هایی که میگذارد دارای نطفه میباشد و میتوان از آنها برای جوجه کشی استفاده کرد. نگهداری تخم نطفه دار شترمرغ نباید از یک هفته بیشتر طول بکشد و باید در دمای 15 – 22 درجه و رطوبت نسبی 75 – 80 درصد قرار بگیرد. تخم ها یک بار در روز چرخش داشته باشند و حتما بصورت عمودی نگهداری شوند.
-
چه دمایی برای جوجه کشی از تخم ها نیاز است؟برای جوجه کشی شترمرغ باید دمای 36 درجه سانتی گراد با نوسان 5/. درجه را در نظر بگیرید.