پرورش و نگهداری فنچ (Finche)

پرورش فنچ
4.5/5 - (11 امتیاز)

صنعت پرورش طیور یکی از کسب و کارهایی است که علاقه مندان زیادی دارد. بسیاری از افراد با کسب اطلاعات لازم در مورد پرنده مورد نظرشان، اقدام به پرورش آن می‌کنند. در کشور ما نیز فنچ یکی از پرطرفدار ترین پرندگان می‌باشد. پرورش و نگهداری فنچ با دیگر پرندگان زینتی و حساس تفاوت چندان ندارد. اما بهتر است قبل از شروع به کار در این زمینه نکاتی را بدانید تا در این را با موفقیت بیشتری رو به رو شوید.

روش های پرورش

برای پرورش سهره یا فنچ می‌توانید از ۲ طریق اقدام کنید. اگر قصد دارید تا فنچ ها را در خانه پرورش دهید، باید یک یا چند جفت پرنده را در قفس یا پرنده خانه نگهداری کنید. محل پرنده خانه می‌تواند در حیاط، گلخانه یا پاسیو باشد.

اما به شرایط محیطی نیز باید توجه کنید. همچنین در حالت دوم از فنچ ها به صورت انبوه تکثیر کرده و گله های مولد فنچ را باید در سالن های نگهداری قرار دهید. در ادامه تکثیر فنچ در تعداد بالا، جوجه کشی فنج و سودآوری آن را توضیح می‌دهیم.

نام علمی فنچ فرینگیلیدا می‌باشد. فنچ پرنده ای کوچک معمولی با طول متوسط ۱۰ سانتی متر بومی چمنزارهای استرالیا بوده و با منقار نسبتا بزرگ و تا حدودی طولانی و سر تخت است. بال این پرنده کوچک و دم به نظر طولانی در مقایسه با بسیاری از پرنده های ریز جثه دیگر دارد.

آموزش پرورش فنچ

پرورش گله ای فنچ

برای اینکه بتوانید به خوبی به پرورش فنچ بپردازید، ابتدا باید با نژاد های پر استفاده و محبوب که در کشور وجود داشته و به خوبی یافت می‌شوند آشنا شوید. از نژاد ها و گونه های فنچ می‌توان به فنچ راه راه، فنچ زبرا، پیشانی قرمز، بنگالی، فنچ سینه سرخ، بلوطی، رنگین و … اشاره کرد. پس از اینکه با انواع نژاد ها آشنا شدید و یکی از آنها را برای پرورش انتخاب کردید، باید محلی که برای نگهداری از آنها در نظر دارید را مشخص کنید.

معمولا برای پرورش پرندگان زینتی، انتخاب قسمتی از خانه، محل مناسبی برای این کار نیست. اما می‌توانید برای شروع اینکار را کرده و البته باید سعی کنید تا شرایط محیطی مناسبی که این پرندگان به آن نیاز دارند را نیز فراهم کنید. بهتر است فراموش نکنید که تغذیه در پرورش فنچ (سهره) نقش مهمی دارد. اگر غذایی که با پرنده می‌دهید به میزان کافی مقوی نباشد، امکان اینکه تخم های گذاشته شده بدون نطفه باشند بیشتر می‌شود.

از طرفی مهیا کردن آب و دان، به تنهایی برای رشد سالم آنها کافی نبوده و حتما باید از مواد دیگری مانند سبزیجات شسته و خشک شده، ارزن ریز، ویتامین ها، ریز مغذی ها و … در تغذیه فنچ استفاده شود. در غیر اینصورت احتمال ابتلا به بیماری ها افزایش می‌یابد.

شرایط پرورش و نگهداری فنچ در خانه

اگر نمی‌توانید سالن پرورش فنچ را تهیه کرده و گله خود را در آنها پرورش دهید، می‌توانید تا این کار را در منزل و محل مشخصی انجام دهید. اما قبل از هرچیز باید شرایط ایده آل برای اینکار را مهیا کنید.

شرایطی که به آنها تاکید می‌شود شامل مواردی مانند دما، نور و فضای کافی برای پرواز پرنده می‌شوند. تکثیر و نگهداری از سهره ها در فضا و یا قفسه ای کوچک سبب آزار این پرنده می‌شود. زیرا آنها نیاز به پرواز و جنب و جوش دارند. در نتیجه بهتر است قبل از شروع به کار، فضای خوبی را برای آنها تدارک ببینید.

محلی هم که برای نگهداری از فنچ ها در نظر دارید می‌تواند بالکن، حیاط، پشت بام و یا زیر زمین خانه باشد. اما همانطور که گفته شد، جدای از فضای کافی، این طیور نیازمند دمای مناسبی برای رشد هستند که باید در محل قرار گیری آنها، حتما تامین شود. لانه ی گرم و راحت به همراه غذا و آب به اندازه کافی می‌تواند گزینه خوبی باشد.

پس حتما سعی کنید با قرار دادن وسایل گرمایشی و سرمایشی، دما و حرارت لازم را تولید کرده و محیط ایده آلی برای فنچ ها فراهم کنید. با انجام این کار، کسب و کار شما با ضرر کمتری نیز مواجه می‌شود. می‌توانید برای شروع، از فنچ های زبرا برای پرورش استفاده کنید، زیرا این نژاد در برابر بیماری و دمای محیط مقاومت خوبی دارد.

نگهداری از فنچ

نگهداری از فنچ در قفس

در این قسمت می‌خواهیم به آموزش پرورش فنچ در قفس بپردازیم. ابتدا بهتر است بدانید که قفس و محلی که برای نگهداری از پرنده انتخاب می‌کنید، تبدیل به محل زندگی پرنده شده و مراحل رشد و حتی جوجه کشی و جفت گیری در این محل صورت می‌گیرد.

در نتیجه باید با اصول نگهداری و شناخت نیاز های پرنده، به خوبی آشنا باشید. فراموش نکنید که برخلاف قفس بلدرچین که دارای توری های بزرگ است، قفس فنچ باید طوری ساخته شود که توری های کوچک و ریزی داشته باشد.

به طوری که از خروج جوجه ها از قفس جلوگیری شود. محیط نگهداری آنها باید راحت و آرام باشد تا پرنده احساس ناراحتی نکند. از طرفی فنچ ها نیاز به پرواز دارند، بنابراین اندازه قفس باید بزرگ و کشیده باشد. به این شکل و می‌توانید امکان پرواز کردن را برای آنها فراهم کنید.

نکات مهم

هنگامی که فنچ ها را در قفس نگهداری می‌کنید به این موضوع دقت کنید که نباید کمتر از یک جفت از آنها در قفس باشد. رعایت تراکم و تعداد پرندگان در قفس بسیار مهم است. به این نکته توجه کنید که بهتر است بیشتر از ۳ جفت سهره در قفس نگهداری نکنید.

در صورتی که قصد نگهداری تعداد بیشتری را دارید، می‌توانید از پرنده خانه هایی با ابعاد حدود ۸ متر مرقع و ارتفاع ۲ متر استفاده کنید.  قفسهای ساخته شده از فلز برنج به خاطر خاصیت سمی پنهانی که دارند به هیچ عنوان توصیه نمی شوند.

معمولا یک فنچ ماده در یک دوره زمانی بین ۶ تا ۱۰ عدد تخم می گذارد که تعداد تخمگذاری با تغذیه رابطه مستقیم دارد. با درصد مشخص نرینگی می توان تخم نطفه دار را برای جوجه کشی آماده کرد.

سود پرورش سهره

در صورتی که بتوانید کمی صبر و حوصله داشته و طبق اصول کار خود را انجام دهید، بعد از چند ماه به سود خوبی از پرورش فنچ می‌رسید. ما به این نکته توجه داشته باشید که به دلیل قیمت پایین این پرنده نسبت به دیگر پرندگان زینتی مانند طوطی ها، اگر پرنده های شما دچار مریضی و یا مرگ شوند، ضرر شما زیاد نخواهد بود. با توجه به این نکته، انتخاب فنچ می‌تواند گزینه مناسبی باشد. زیرا دارای قیمت کم، درصد مریضی پایین و نگهداری آسان هستند.

جوجه کشی فنچ

برخی از فنچ های مادر علاقه ای به نشستن روی تخم های نطفه دار خود ندارند. در این صورت می‌توانید برای جوجه کشی فنچ از دستگاه استفاده کنید. البته قبل از انتخاب این محصول، باید به درستی تحقیق کرده و با افرادی که از این دستگاه ها استفاده می‌کنند، به خوبی مشورت کنید.

البته فراموش نکنید که ماشین جوجه کشی که انتخاب می‌کنید حتما باید مناسب ظرفیت تخم های شما باشد. معمولا برای جوجه کشی فنچ از دستگاه های خانگی استفاده می‌شود.

محل قرار گیری دستگاه نیز از نکات مهمی است که باید آن را جدی بگیرید. زمانی که می‌خواهید تخم های نطفه دار فنچ را درون دستگاه قرار دهید، بهتر است آنها را با پارچه تمیز، پاک کرده و با محلول ضدعفونی کنید.

دقت کنید که باید تمام تخم ها را همزمان درون دستگاه بگذارید و از قرار دادن آنها در زمان های مختلف خودداری کنید. همچنین در دوره ستری دمای دستگاه جوجه کشی را روی ۳۷.۵ درجه سانتی گراد و رطوبت را روی ۶۵ درصد تنظیم کنید.

 

جوجه کشی فنچ

 

پس از گذشت ۱۱ روز و اتمام دوره ستر، وارد دوره هچری شده و باید دما روی ۳۷.۲ درجه سانتی گراد و رطوبت روی ۷۰ درصد باشد. در این دوره و ۳ روز پایانی دوره جوجه کشی، جوجه ها از تخم درآمده و زمانی که تمامی جوجه ها متولد شدند، باید آنها را از کابین دستگاه خارج کنید.

بعد از این، جوجه های تازه متولد شده باید در دمای ۳۵ درجه نگهداری شوند. جوجه هایی که در زیر مادرشان متولد می‌شوند تا یک ماهگی توسط والدین تغذیه و مراقبت می‌شوند. اما آنها را که با دستگاه متولد شده اند، باید به مدت ۱ ماه از سرلاک مصرف کرده و پس از آن با دانه های نرم و ریز تغذیه شوند.

آواز فنچ

یکی دیگر از جذابیت های عمده فنچ های راه راه صدای جیک جیک لطیف آنها می باشد. عده ای صدای شیرین و مطبوع جیک جیک فنچ های راه راه را بر عکس دیگر پرندگان این دسته بسیار آرامش بخش و خوش آیند توصیف کرده‌اند.

شیوه زندگی فنچ

معمولا این پرندگان در طبیعت بصورت اجتماعی زندگی می کنند و پرورش فنچ به همین صورت می باشد و گروهی زندگی می کنند و لانه هایی در دل درختان تعبیه می کنند و با جمع آوری شاخ و برگ ریز لانه هایی درست می کنند. آنها بر روی زمین، روی ساقه های علف هرز، و یا در درختان غذا می خورند. آنها نسبتا به آرامی حرکت می کنند و بصورت نشسته تغذیه می کنند.

مشخصات ظاهری

پرهای سینه فنچ مایل به خاکستری تا بر روی شکم و پهلو ها می باشد. سر فنچ قهوه ای که بر خلاف گنجشک ها راه راه با نوارهای قهوه ای در پشت سر و روی سینه و شکم می باشند.چشم های فنچ نسبتا درشت و بی پرده، گرد، با پلک های نوک تیز هستند. فنچ بنفش و کاسین و نژادهای دیگر، پوسته های کمتر گرد دارند. بال فنچ متوسط با تکه های زرد، در لبه های بال و نازک تر از قسمت های دیگر نیز می باشد.

سوالات متداول
  • انتخاب گله مولد از پرنده فروشی ها چه مشکلاتی به وجود می آورد؟
    در اغلب موارد وضعیت بهداشتی و سلامت پرندگان در این نوع فروشگاه ها مطلوب نیست و نمی توان از یکدست بودن و سلامت آنها مطمئن بود. همچنین به دلیل استفاده از قفس های کوچک در فضاهای محدود برای تعداد زیادی از پرندگان، خوی وحشی در این پرنده ها به دلیل رقابت بر سر جایگاه خوب و آب و غذای کافی شکل می گیرد. این عوامل سبب افت راندمان جوجه کشی و هدر رفت وقت و انرژی شما خواهند شد.
  • بهترین تغذیه برای پرورش صحیح فنچ شامل چه موادی است؟
    روش تغذیه این پرندگان در سلامت و تکثیر بهتر آنها بسیار موثر است. همچنین تغذیه سالم و وعده های غذایی منظم از بدون نطفه شدن تخم آنها نیز جلوگیری خواهد کرد. استفاده از ارزن ریز و سالم، برخی میوه ها و سبزیجات شسته و خشک شده، ویتامین های مخصوص، شاهدانه و انواع مغزهایی مانند بادام یا گردو و … برای رشد صحیح این پرندگان بسیار مناسب و حیاتی است و از بیمار شدن آنها جلوگیری خواهد کرد.
نظرات کاربران
  • پنجشنبه ۰۶ آبان ۱۴۰۰ at ۲۰:۱۷
    Permalink

    فنچ های من تخم نمی‌گذارد میشه همراهیم کنیم

    Reply
    • یکشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۰ at ۱۰:۰۳
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      برای تخمگذاری رنده نیازمند محیا شدن یکسری پارامترها می باشد؛
      تغذیه استاندارد ، نور ، عدم استرس ، دمای متعادل و…

  • سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰ at ۰۱:۴۶
    Permalink

    سلام ببخشید میگم تخم مرغ عشق به ترتیب چند روز بعد از اولین تخم جوجه میشن

    Reply
    • سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰ at ۱۰:۲۷
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      معمولا یکی دوتای اول تخم ها برای جوجه کشی مناسب نمی باشند. البته نطفه داری به شرایط بمانند تغذیه ، استرس و.. دارد.

  • پنجشنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ at ۰۲:۵۳
    Permalink

    سلام
    ببخشید اگه بخواهیم مثلا ده تا فنج نر و با ده تا فنچ ماده جفت کنیم باید هر جفت رو جدا داخل قفس انداخت یا میشه همشونو یک دفعه تو سالن پرورش رها کرد ؟
    یعنی خودشون با هر کدوم ک دوست داشتن جفت بشن؟؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید
    با تشکر از مقاله خوبتون

    Reply
    • یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ at ۱۲:۱۷
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      بصورت دسته جمعی می توانید در یک قفس بزرگ قرار دهید و جفت خودشونو پیدا می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *