پرورش بلدرچین

یکی از راه های پرسود و آینده داری که افراد به آن وارد می‌شوند، پرورش بلدرچین است.سرمایه اولیه برای شروع این کار پایین است اما با برنامه ریزی و شناخت کامل کسب و کار و همچنین تقاضای بازار می‌توان در مدت کمی، به سور آوری و درآمد خوبی رسید. نگهداری و رشد بلدرچین به صورت گوشتی و تخمگذار انجام می‌گیرد. همانطور که در ادامه نیز به آن اشاره خواهیم کرد، پرورش و نگهداری از این پرنده، بسیار زود بازده است، زیرا مدت نگهداری و رشد آن سریع بوده و افراد می‌توانند به سرعت به هزینه اولیه خود دست پیدا کنند. در ادامه با دی کیو شاپ همراه باشید تا آموزش پرورش بلدرچین را برای شما توضیح دهیم.

پرورش بلدرچین در ایران

صنعت پرورش بلدرچین حدود ۱۵ الی ۱۲ سال پیش در ایران آغاز شد و با توجه به سرمایه گذاری های انجام گرفته در سالیان اخیر پیشرفت قابل ملاحظه ای نموده بطوریکه هم اکنون در ایران نژادهای گوناگونی از این پرنده پرورش داده می‌شوند. همگام با توسعه این صنعت و عرضه گوشت پرنده، بازارهای مصرف گوشت و تخم آن نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای پیدا کرده و با توجه به ارزش غذایی آنها و بالا رفتن آگاهی های عمومی در زمینه تغذیه، انتظار آن می‌رود که استقبال عمومی از محصولات بلدرچین روز به روز افزایش یابد.

هم اکنون نیز تراکم مزارع پرورش بلدرچین بیشتر در نقاط مرکزی ایران بوده و این نقاط از قطب های مهم پرورش این پرنده در ایران به شمار می‌روند. بلدرچین گوشت لذیذ و خوشمزه ای دارد که شامل انواع ویتامین ها و پروتئین و اسیدآمینه های ضروری بدن بوده و می‌تواند آنها را تامین کند. قرار دادن گوشت و تخم بلدرچین را پزشکان بسیاری در سبد غذایی خانواده ها توصیه می‌کنند. زیرا به عنوان یک غذای سالم و بدون هیچ یک از آنتی بیوتیک ها و سموم می باشد. 

اصول پرورش بلدرچین

بهترین نوع بلدرچین برای پرورش که به دو هدف تخم گذاری و گوشتی نگهداری می‌شود، بلدرچین ژاپنی است. این پرنده توانایی بالایی در رشد داشته و تلفات کمتری نیز در هنگام پرواربندی دارد. همچنین بخوبی وزن می‌گیرد، که بطور متناوب در ۵ تا ۶ هفته به بلوغ رسیده و آماده تخمگذاری و کشتار می‌باشند. بلدرچین نسبت به مرغ بلوغ زودرسی دارد، پرورش مرغ معمولا  ۷ تا ۸ هفته بطول می‌انجامد. همانطور که گفته شد، نژاد ژاپنی تخم گذاری مطلوبی دارد که با نور دهی مناسب و مصنوعی در باروری ماده کمک می‌کند.

پرورش بلدرچین در ایران

با نور دهی غده هیپوفیز در پشت چشم تحریک و به تولید هورمون استروژن که بلدرچین ماده را آماده تخم گذاری نگه می‌دارد کمک می‌کند. این به این معنی است که تخمگذاری آنها معمولا بهار شروع شده و در پاییز تولک می‌روند. معمولا بلدرچین ماده خوب در سال حدود ۳۰۰ تخم می‌گذارد. دمای مناسب در دوران ستر ۳۷.۷ درجه سانتی گراد می باشد. و در دوران هچر ۶۵ – ۷۰ درصد می باشد. البته ناگفته نماند که اگر به دنبال پرورش پرنده گوشتی هستید، و می‌خواهید از گوشت بلدرچین به سود برسید، می‌توانید از نژاد های سینه سفید هندی و سینه سفید آمریکایی استفاده کنید.

تغذیه در پرورش بلدرچین

همانطور که می‌دانید بدن ما به غذاهای مختلفی نیاز دارد و یکی از مواد مهمی که باید در غذای روزانه ما وجود داشته باشد، پروتئین است. این ماده برای رشد و سلامت بدن بسیار ضروری است. پروتئین هم در غذاهای گیاهی و هم در غذاهای حیوانی که انسان می‌خورد، وجود دارد. گوشت طیور به عنوان یک منبع پروتئین حیوانی اهمیت زیادی داشته و بسیار مورد توجه انسان است. به همین دلیل در کشورهای مختلف سرمایه‌گذاری زیادی روی صنعت پرورش طیور انجام گرفته است.

اهمیت تغذیه و غذای مناسب در سود، هزینه و موفقیت پرورش این پرنده بسیار تاثیر گذار است. اگر سعی کنید تا غذای با کیفیت و خوبی برای پرنده ها تامین کنید، در نتیجه به پرنده های سالم و خوبی می‌رسید. همچنین کیفیت بالای تغذیه، تخم های نطفه دار خوبی را به وجود می‌آورد که می‌توانید با استفاده از آنها اقدام به جوجه کشی بلدرچین کنید. پرنده های بالغ نیاز به ۲۲ تا ۲۵ گرم غذا در روز دارند. غذایی که باید برای آنها تهیه کنید می‌تواند شامل موادی مانند ذرت، کنجاله سویا، سورگوم، برنج و سبوس گندم باشد.

اخیرا مصرف گوشت بلدرچین در استان تهران افزایش چشمگیری داشته و با توجه به استقبال مصرف کنندگان از گوشت لذیذ این پرنده، اغلب رستوران ها، گوشت بلدرچین را در لیست غذاهای پرمصرف خود قرار داده‌اند. اما با این وجود هنوز کشتارگاهی مخصوص کشتار این پرنده راه اندازی نشده است که بتواند پاسخگوی نیاز رو به افزایش کشتار آن باشد. هم اکنون تمام مراحل تولید تا کشتار در داخل یک مجموعه انجام می‌گیرد که البته در آینده ای نزدیک ضرورت احداث کشتارگاه مخصوص بلدرچین احساس خواهد شد. تغذیه پیشنهادی دی کیو شاپ در جدول زیر نشان داده شده است.

      اقلام مصرفی در جیره         ۱-۲۰ روزگی      دوره پرورش تا کشتار              تخم گذار
ذرت ۳۹۶ ۴۵۰ ۴۶۷
سویا ۴۵۵ ۳۹۵ ۳۵۲
گلوتن ذرت ۷۳ ۶۰ ۳۶
نمک ۲ ۳ ۳
سبوس گندم ۱۷ ۲۰ ۲۰
مکمل معدنی (مینراله) ۲.۵ ۲.۵ ۳
مکمل ویتامینه ۲.۵ ۲.۵ ۳
لیزین ۰.۴ ۰.۳ ۰.۵
متیونین ۲ ۲.۲ ۱.۵
ویتامین A ۱ ۱ ۱
ویتامین ب کمپلکس ۳ ۳ ۱.۵
ویتامین C ۱.۴ ۱.۵ ۰.۵
ویتامین K ۱ ۱ ۱.۵
ویتامین D3 ۱ ۱ ۲
ویتامین E ۱ ۱ ۱.۵
دی کلسیم فسفات ۱۴ ۱۶ ۱۹
صدف (کربنات کلسیم) ۱۲ ۲۰ ۷۰
روغن مایع ۱۵ ۲۰ ۲۵
ضد کوکسیدیوز ۰.۲ ۰.۲ ۰.۲

پرورش بلدرچین های گوشتی و تخمگذار

از مهمترین نکات پرورش بلدرچین، انتخاب پرنده تخم گذار یا گوشتی است. اگر می‌خواهید گله تخم گذار را نگهداری و پرورش دهید، بهتر است پرنده های ۳۰ تا ۳۵ روزه را خریداری کنید. در واقع خرید پرنده های بالغ می‌تواند شما را زودتر به هدفتان برساند. دقت داشته باشید که برای دستیابی به تخم ها با کیفیت باید دما، خوراک، آب، مراقبت و مدیریت درستی داشته باشید. لازم به ذکر است که نور نقش زیادی در ایجاد تخم مرغوب دارد. پس بهتر است ۱۶ تا ۱۸ ساعت در روز نور مورد برای بلدرچین های تخم گذار را فراهم کنید.

اما در طرف دیگر برای نگهداری و رشد بلدرچین های گوشتی بهتر است از قفس استفاده کنید. همچنین میزان نوری که نیاز دارند، در مدت ۲ هفته اول، به صورت تمام وقت و بعد از آن باید به ۱۲ ساعت کاهش یابد. توجه داشته باشید که برای پرورش بلدرچین های گوشتی باید از جیره غذایی استفاده کنید که به صورت استاندارد تنظیم شده و دارای تمامی مواد معدنی، کلسیم و دیگر مواد مورد نیاز پرنده باشد. از مزایای این کار، رسیدن پرنده ها در ۳۵ الی ۴۵ روزگی به سن کشتار است.

نگهداری از بلدرچین

مزایای پرورش بلدرچین

  • میزان رشد این پرنده در حدود ۳/۵ برابر سریعتر از دیگر طیور اهلی می باشد
  • در حدود سن ۵۰ – ۴۰ روزگی بلدرچین های ماده در پیک تولید هستند
  • در صورت پرورش صحیح، این پرندگان در سال اول توانایی تولید ۲۶۰ تخم را دارند
  • توان بلدرچین در تولید ۴ تا ۳ نسل در سال اول تولید، این امکان را برای محققین فراهم آورده است تا از آن به عنوان پرنده ای آزمایشگاهی نیز استفاده نمایند
  • جوجه کشی تخم این پرنده ۱۸ تا ۱۷ روز طول می‌کشد
  • با توجه به اینکه جثه این پرنده کوچک بوده و  به سطح آبخوری و دانخوری کمتری احتیاج دارد. در مقایسه با دیگر پرندگان تعداد پرنده بیشتری در واحد سطح می‌توان پرورش داد
  • با توجه به اینکه گونه های بلدرچین در برابر برخی از بیماری های رایج طیور حساسیت کمتری دارند در نتیجه به واکسیناسیون کمتری احتیاج دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید در این مقاله با انواع بیماری های بلدرچین و روش پیشگیری از آنها آشنا شوید.
  • با توجه به اینکه سن بلوغ بلدرچین در ۵۰ تا ۴۰ روزگی می‌باشد. در نتیجه می توان گوشت و تخم این پرنده را سریع به بازار عرضه نمود.

پرورش بلدرچین در خانه

علاقه مندان می‌توانند تنها با خرید دستگاه جوجه کشی، اقدام به جوجه درآوری از تخم های نطفه دار این پرنده کرده و آنها را نگهداری کنید تا رشد کنند. همچنین با ایجاد فضای اندکی می‌توانید این کار را انجام دهید. برای اینکه بتوانید این عمل را به راحتی و با مشکلات کمتری در خانه انجام دهید، بهتر است از قفس استفاده کنید. همچنین مکان هایی مانند پشت بام، اتاق، زیرزمین، انباری و … برای پرورش بلدرچین در خانه مناسب هستند.

نکات مهم پرواربندی بلدرچین

نکات مهم پرورشی

دقت داشته باشید که سالن پرورش را حتما بعد از شعله دادن با انواع محلول ضدعفونی های رایج در بازار، کف و دیواره ها و پنجره ها را ضدعفونی و شستشو نمایید. بعد از این مرحله پوشال یا رول کاغذی را پهن نمایید بعد از این کار حتما بخاطر داشته باشید ۴۸ ساعت قبل از ورود جوجه ها به سالن، سالن را با پرمنگنات و فرمالین دود دهید ( حتما در مورد دود دادن موارد ایمنی را رعایت فرمایید) تا آماده ورود جوجه باشد.

همچنین دمای محیط دستگاه باید بین ۲۲ تا ۳۰ درجه سانتی گراد باشد. مقدار دمای سالن نگهداری گله های مولد از ۲۸ بالاتر نرود و زیر ۱۸ درجه هم نیاید. بهترین دمای سالن پرورش بلدرچین بین ۲۰ الی ۲۴ درجه سانتی گراد است. محیط نگهداری گله همیشه آرام و تهویه به خوبی انجام شود و هیچگونه استرسی به گله وارد نشود. استرس بالا دچار کاهش تولید تخم و هم بی نطفه بودن تخم ها می‌شود.

پرورش صنعتی

تقریبا می‌توان گفت، اهلی کردن بلدرچین ها در حدود قرن یازدهم و احتمالا در ژاپن صورت گرفته و در چین و کره نیز ادامه یافت. از اوائل قرن ۲۰ نگهداری و پرورش این پرنده توسط دامپروران از اهمیت خاصی برخوردار گشت. اولین بار هدف از نگهداری بلدرچین تولید تخم بود که بعدها به عنوان یک منبع تولید گوشت نیز مطرح شد. در ژاپن از سال ۱۹۱۰ انتخاب این پرنده جهت تولید تخم آغاز و پس از مدتی جایگاه ویژه ای یافت. در آن زمان تخم بلدرچین در انکوباتور های نفتی و یا در زیر مرغهای کرچ قرار داده می‌شد.

اولین پیشرفت صنعت پرورش این پرنده در سال ۱۹۳۰ اتفاق افتاد و پس از این تاریخ سرعت پیشرفت و انتقال آن به سایر نقاط دنیا بسیار زیاد شد و در اندک زمانی این پرنده به آمریکای شمالی، اروپا و خاورمیانه راه یافت. این پرنده به دلیل داشتن جثه کوچک دارای مصرف غذای ناچیزی است و نیاز به جای زیادی جهت پرورش ندارد. همچنین رشد سریع و سن کم بلوغ جنسی و نتیجتاٌ تولید نسل جدید در مدتی کوتاه (فاصله نسلی کوتاه) نه تنها در زمینه نگهداری، عادات و رفتار تغذیه ای و اصلاح نژاد بلکه در زمینه فیزیولوژی، پاتولوژی و توکسی کولوژی نیز مورد بررسی است.

نظرات کاربران
  • سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ at ۲۱:۲۸
    Permalink

    خیلی عالی بود واقعا گوشتی لذیذ و خوشمزه دارد توصیه میکنم هم وطنان عزیز استفاده کنند

    Reply
  • سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ at ۲۱:۳۰
    Permalink

    عالی بود واقعا گوشتی لذیذ و خوشمزه دارند خیلی کیفیتش بهتر از مرغ هست

    Reply
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.