مرگ و میر در جوجه کشی

مرگ و میر در جوجه کشی : مرگ و میر جوجه ها در هفته های اول از مشکلات اساسی برای مشتریان به حساب می آید که باید بصورت اصولی پیگیری شود. مرگ ومیر جوجه های تازه هچ شده نتیجه ی عوامل مرتبط به هم بسیاری می باشد . اگر چه با رعایت نکات مختلف مدیریتی همچون؛ تغذیه ، کنترل بیماری و … می شود بر این مشکلات چیره شد.

مهمترین دلایل مرگ و میر در جوجه کشی

دلائل بسیاری پیرامون مرگ ومیر جوجه های تازه هچ شده وجود دارد . برخی از این دلایل به شرح ذیل می باشد :

دلایل ژنتیکی

چسبندگی نطفه ها در چهار روز آخری که در دستگاه جوجه کشی قرار دارند حدود نصفی از آنها در طول 2یا 3 روز قبل از زمان هچر تلف می شوند. لرزشهای مادرزادی عامل مرگ ومیر 90 % از جوجه ها تا پایان ماه اول از هچ می باشد . اگر تخم نطفه دار ها در یک شرایط یکسان در یک دستگاه جوجه کشی کنترل شود حد اکثر تفاوت ها در جوجه کشی تا مرز 25 % کاهش خواهد یافت .

دلایل مدیریتی 

الف) پرورش و درجه حرارت مربوط به آن :

پرورش جوجه ها روی سطح زمین نیاز به یک بستر خشک وتمییز به ضخامت 3 اینچ دارد و از مصرف زیاد خاک اره و سایر مواد بستر ساز به علت جلوگیری از خفه شدن جوجه ها باید پرهیز شود . نگهداری جوجه ها بر روی سطوحی مانند روزنامه یا سطوح چوبی به جهت نداشتن اصطکاک مناسب ، توصیه نمی شود چرا که ممکن است منجر به ضرر های دائمی شود .

– افزایش درجه حرارت سالن پرورش باعث مشکلات ذیل می گردد :

آب زدایی: 70 % بدن جوجه های تازه متولد شده از آب تشکیل شده است . تداوم یافتن دمای بالا منجر به از دست رفتن آب بدن می شود که با کاهش آب بدن 10 % جوجه ها بر اثر آب زدایی تلف می شوند .

انسداد مقعد : دمای بالای سالن سبب خشک شدن مدفوع و در نهایت انسداد مقعد شده که می تواند مرگ جوجه ها را در بر داشته باشد .

مدیریت مرگ و میر در جوجه کشی

– کاهش درجه حرارت سالن باعث مشکلات ذیل می گردد:
ذات الریه: دمای زیر نرمال در جوجه های تازه متولد شده منجر به ذات الریه و آبی شدن تاج ها می گردد.
خفگی : تحت تاثیر کاهش دما ، جوجه ها جهت حفظ دمای بدن خود در هم فرو می روند که این امر باعث خفگی و نهایتا مرگ جوجه ها می شود .

مرگ و میر جوجه کشی

جوجه های سرما دیده در مقایسه با جوجه هایی که در دمای طبیعی هستند دارای بورسا ( کیسه موجود در بالای کلوآک ) کوچکتری می باشند. نگهداری صحیح جوجه ها در جذب زرده و جلوگیری ازعفونت کیسه زرده کمک می نماید.
-جلوگیری از مشکلات مربوط به درجه حرارت :
جهت ممانعت از آبزدایی ، انسداد مقعد ، ذات الریه و خفگی باید 24 ساعت قبل از جوجه ریزی ، سالن را گرم نگه داریم و در طول مدت گرم نگهداشتن، دمای سالن را بصورت نرمال حفظ نماییم.

مسمومیت 

– مسمومیت غذایی : غذای آلوده ی قارچی و مواد سمی در جیره باعث مسمومیت غذایی می شود .
-مسمومیت با نمک : این نوع مسمویت با افزایش نمک در آب نوشیدنی و غذا ایجاد می شود که منجر به مرگ جوجه ها می گردد .
– مسمومیت با آمونیاک : پائین کشیدن پرده ها در تمام ساعت ، درجه حرارت بالای سالن ، افزایش PH بستر و افزایش یا کاهش رطوبت سالن منجر به تشدید تولید آمونیاک در سالن می شود که باعث تحریک غشاء مخاطی و چشمها ، مصرف کم غذا، کاهش میزان رشد ، تحریک مژه های داخل نای ، خونریزی و مرگ ومیر در غلظت بالای 100 PPM ( قسمت در میلیون ) می گردد بنا براین غلظت آمونیاک باید کمتر از 25 PPM باشد .

11 thoughts on “مرگ و میر در جوجه کشی

  • سه شنبه 21 خرداد 1398 at 09:55
    Permalink

    سلام .خسته نباشید.یکی از جوجه هایی ک سه روز پیش بیرون اومده داره میمیره.بدنش سرده.کم نفس میکشه.چکارش کنم

    Reply
    • پنجشنبه 23 خرداد 1398 at 09:16
      Permalink

      سلام
      آب و شکر و مولتی الکترولیت بدهید.

      دی کیو شاپ

      Reply
  • شنبه 12 مرداد 1398 at 19:54
    Permalink

    سلام جوجه های من وقتی که میخوان بیرون بیان نوک میزنن
    سوراخ میکنن اما وقتی میخوان بیرون بیان میمیرن.یکیش هم دراومدامافلج بودنمیتونس وایسته،علت چیه؟

    Reply
    • دوشنبه 14 مرداد 1398 at 09:24
      Permalink

      سلام
      نطفه ضعیف می باشد و بند ناف دارای عفونت می باشد .

      دی کیو شاپ

      Reply
  • سه شنبه 12 شهریور 1398 at 09:27
    Permalink

    سلام خسته نباشید جوجه ها 15عدد بصورت طبیعی درامده بودند طی ده روز اول یکی یکی ازپا فلج میشدند می مردند حتی دون میخوردند کاهو میخوردند کلان دوتا زنده موندند

    Reply
  • سه شنبه 12 شهریور 1398 at 09:33
    Permalink

    سلام خسته نباشید جوجه ها 15عدد بصورت طبیعی درامده بودند طی ده روز اول یکی یکی ازپا فلج میشدند می مردند حتی دون میخوردند کاهو میخوردند کلان دوتا زنده موندند

    Reply
    • سه شنبه 12 شهریور 1398 at 11:12
      Permalink

      سلام
      مولد ضعیف بوده و به جنین منتقل شده. تغذیه تا 10 روز اول بسیار مهم می باشد! کاهو سرشار از آب برای ابتدای دوره پرورش بدلیل شکل گرفتن اسکلت بدن اصلا توصیه نمی شود! باید تا دو روز اول مولتی الکترولیت + آب و شکر دهید و بعد از دو روز تغذیه با سوپر استارتر را آغاز نمایید.

      دی کیو شاپ

      Reply
  • چهارشنبه 09 بهمن 1398 at 23:43
    Permalink

    سلام و عرض خسته نباشید…ببخشید من تخم غاز را گذاشتم و درامدند سه تا از انها درنیامدند منم خاصتم علتش را بدونم میدونم از دما و رطوبت ک نیست و یا کثیفی پوسته تخم مرغ …هر سه را شکستم و دیدم رشد کردن اما نه کامل تقریبا دوهفته ای رشد کردن بعدش رشدشون متوقف شده ایا علتش چیست که رشدشان متوقف شده؟؟؟

    Reply
    • یکشنبه 13 بهمن 1398 at 18:28
      Permalink

      سلام
      با این شرایطی که فرمودید ، نطفه ضعیف بودند.

      Reply
  • چهارشنبه 14 اسفند 1398 at 23:37
    Permalink

    سلام خسته نباشید واقعا سایتتون عالیه خیلی مطالبش مفیده
    …بنده یه سوالی داشتم من ۲۷عدد تخم غاز گذاشتم و۱۰۰عدد تخم مرغ وحرارت دستگاه رو روی ۳۷.۵و رطوبت روی ۵۵الی ۶۰گذاشتم همه چی عالی بود از ۱۰۰عدد تخم مرغ ۹۰ تا نطفه داشتن و حالت عنکوبتی داشتن هنچنین تخم ݝاز هم ۲۵تا حالت عنکوبتی داخل تخم بود این قضیه تا ۱۱روز خوب بود ولی بعد ۱۱روز شروع به مردن کردن کندلینک میکردم داخل تخم جوجه مرده واون حالت عنکوبتی ازبین رفته وفقط خون بود که متاسفانه حدود ۵۰عدد از تخم مرݝا ازبین رفتن ۵۰تا در اومدن فقط تخم غازا از ۲۷تا فقط۱۳تا موندن یکیشون هم دقیقا روز اخری که میخاد هچ کنه مرده واقعا نمیدونم چشونه اکسیژن دستگاه خوبه چرخش تخما هم همینطور لطفا راهنمایی کنید

    Reply
    • پنجشنبه 15 اسفند 1398 at 18:40
      Permalink

      سلام
      مابقی تخم ها که نطفه ها در وسط دوره انکوباسیون از بین رفتن ، ضعیف بودند .

      Reply
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.