مرغ مرندی

پرورش پرندگان مختلف در تمام دنیا محبوبیت بالایی داشته و از مشاغل سودآور محسوب میشوند. کشور ما خوشبختانه در پرورش انواع پرنده ها به لطف دانش بسیاری که طی سال ها فرا گرفته شده و همچنین صنعت قدرتمند دستگاه جوجه کشی و وجود گونه های متنوع پرنده هر روز در حال رشد است. در میان پرندگان بومی کشورمان مرغ مرندی یکی از محبوب ترین ها به شمار میرود که در سال های اخیر افراد زیادی به پرورش این جاندار جذب شدهاند. در ادامه این مقاله خصوصیات رفتاری این پرنده٬ نکات مهم پرورش و … را عنوان خواهیم کرد.
مرغ مرندی گوشت بسیار مغذی دارد، چرا که دارای میزان بالایی نیاسین است که از آلزایمر جلوگیری میکند. میزان چربی بسیار پایین این گوشت، آن را مناسب افرادی میکند که مشکل کبد چرب دارند و یا میخواهند با رژیم غذایی مناسب خود را لاغر کنند. از طرفی پروتئین های زیاد موجود در گوشت مرغ مرندی سبب میشود تا فرد مصرف کننده کمتر غذا خورده و تا ساعت ها سیر باشد.
خوردن این گوشت از آن جا که مقدار زیادی اسید آمینه تریپتوفان دارد، سبب ترشح هورمون سرتونین میشود که نشاط خاصی را به همراه دارد. از دیگر مزایای گوشت این پرنده میتوان به پیشگیری از پوکی استخوان٬ رشد ماهیچه ها و پیشگیری از بیماری های قلبی نیز اشاره کرد.از آنجایی که نژاد مرندی به عنوان یک پرنده زینتی نیز به شمار رفته و قیمت تخم ها و جوجه های آن بالاتری از مرغ های معمولی است، بسیاری از پرورش دهندگان به جای پرورش و نگهداری از آن به عنوان مرغ تخمگذار، اقدام به جوجه کشی مرغ مرندی میکنند. بنابراین با خرید یک یا چند دستگاه جوجه کشی و تخم های نطفه دار این پرنده، جوجه های مرندی را میتوان به دنیا آورده و با قیمت خوبی به فروش برسانید.
تاریخچه
همانطور که از اسم این پرنده پیداست، در منطقه مرند آذربایجان شرقی کشورمان یافت میشود. بنابراین در میان مردم این ناحیه پرورش مرغ مرندی بسیار رایج است. این جانور شباهت ظاهری بسیار زیادی به مرغ استرالوپ نیز دارد. شهره این پرنده به خاطر توانایی تخمگذاری آن و همچنین وزن گیری بسیار سریع است و همچنین از نظر ژنتیکی، نزدیکی بسیاری با مرغ اورلوف روسی دارد.
خصوصیات ظاهری مرغ مرندی
این پرنده ظاهری خاص دارد و دم آن پوشیده از پر های مشکی رنگی است که با برخورد نور آفتاب به آنها و منعکس شدن نور، رنگ سبز نیز در آنها دیده میشود. مرغ و خروس مرندی از معدود نژادهایی هستند که پرهای آنها تا ساق پا را میپوشاند. پرهای پای جاندار بسیار لطیف و نازک و دارای جهت به بیرون میباشد که همین زیبایی پرنده را بیشتر کرده است. از دیگر خصوصیات ظاهری مرغ مرندی میتوان به منقار مایل به مشکی (گاها خاکستری) و کوتاه آن نیز اشاره کرد.
همانطور که در ابتدا عنوان شد مرغ استرالوپ استرالیایی شباهت زیادی به این پرنده دارد. اما تفاوت هایی نیز وجود دارد مانند ریش بلند نژاد استرالوپ که در مرندی دیده نمیشود. در ضمن سایز مرف مرندی بیشتر است و تا سن بلوغ حتی تا ۳ کیلو نیز میتواند وزن داشته باشد. وزن خروس مرندی بیشتر بوده و تا ۵.۵ کیلوگرم نیز ممکن است برسد. البته لازم به ذکر است که به دلیل رنگ پر های سیاهی که دارد با خروس سیاه (آیام سمانی) اشتباه گرفته میشود که باید گفت این دو پرنده با یکدیگر بسیار تفاوت دارند.
پرورش مرغ مرندی
این پرنده نسبت به سایر پرنده ها دوره تخمگذاری بلند تری داشته و همچنین تعداد تخم هایی که میگذارد نیز بالاتر میباشد. در شرایط معمول میتوان سالانه ۱۲۰ تا ۱۵۰ تخم و در شرایط مهندسی شده حتی تا ۲۲۰ تخم نیز میگذارد. این پرنده در ۶ ماهگی به بلوغ جنسی رسیده و همین مسئله سرمایه گذاری میان مدت برای پرورش و جوجه کشی آن را منطقی میکند. همچنین رنگ تخم مرغ مرندی قهوه ای روشن بوده و دوره تخمگذاری آن از ۶ ماهگی شروع و تا ۹ ماهگی ادامه دارد.
همانطور که در ابتدا اشاره شد مرغ و خروس مرندی در استان آذربایجان شرقی که بیشتر مواقع سال دمای پایینی دارد زندگی میکنند. بنابراین شما باید دمای محیطی که در آن قصد پرورش مرغ مرندی را دارید متناسب با نیاز تنظیم کنید. ناگفته نماند که این پرنده مقاومت بالایی در مقابل انواع بیماری های باکتریایی، قارچی و ویروسی از خود نشان میدهد.
اما فراموش نکنید که بدون هیچگونه ریسکی واکسن های مورد نیاز با به موقع بزنید تا از شیوع بیماری های مختلف در گله جلوگیری کنید. همچنین مانند پرورش دیگر طیور، تمیز کردن کف و دیوار ها و به خصوص آبخوری و دانخوری باید به طور منظم انجام شود. چرا که این پرنده عادت دارد هنگام غذا خوردن محیط را کثیف کند. ناگفته نماند که مدفوع آن دارای آمونیاک است که میتواند مشکلات تنفسی را در بر داشته باشد.
تغذیه مرغ و خروس مرندی
از دیگر مواردی که باید رعایت شود، نکات مربوط به رژیم غذایی است. اینکه رژیم شامل تمام مواد مغذی مورد نیاز پرنده بوده و رژیم جوجه ها به طور اختصاصی برای آنها تعیین شده باشد. هرگز سعی نکنید که دیگر حیوانات را برای غذا خوردن و یا گشتن و … کنار مرغ و خروس مرندی بگذارید. چرا که احتمال انتقال بیماری های مختلف بالا رفته و استرس حیوان بیشتر میشود. این اتفاق هم در تخم گذاری و هم در افزایش وزن آنها تاثیر منفی میگذارد.
از جمله موادی که باید در برنامه غذایی این پرنده وجود داشته باشد میتوان به کلسیم٬ ویتامین D و B، چربی های حلال در آب و حلال در چربی٬ اسید های آمینه اصلی و فرعی٬ پروتئین ها و مواد معدنی اشاره کرد.