عوامل تاثیر گذار بر سایز و وزن تخم مرغ

مرغ ها را میتوان یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین نژاد های پرندگان در دنیا به حساب آورد. به دلیل علاقه مردم به این پرنده، تقاضا برای گوشت، تخم، و … آن رو به افزایش است. تخم مرغ برای سلامتی انسان ها مفید میباشد. اما سایز تخم مرغ ها و اندازه آنها با یکدیگر متفاوت بوده و دلیل این اتفاق نیز به عواملی مانند تغذیه، نژاد و … بستگی دارد.
بی شک نمیتوان توقع داشت که طیور تخم های یک اندازه و بزرگ بگذارند. اما از لحاظ اقتصادی، تخم های بزرگ تر بازار فروش بهتری دارند. در نتیجه میتوان عواملی که باعث کوچک شدن تخم مرغ میشوند را بررسی کرد.
با بررسی و آگاهی داشتن در مورد دلایل کوچک شدن تخم مرغ ها، میتوان تا حدودی از آن جلوگیری کرد. زیرا بازار بهتر و تقاضای بیشتر به معنای سود بهتر و بیشتر میباشد. موارد اشاره شده زیر، اصلی ترین و مهمترین عوامل تاثیر گذار بر اندازه تخم مرغ هستند.
نژاد مرغ
اولین موردی که توجه را جلب میکند، نژاد و ژنتیک پرنده است. در واقع هر نژادی، میتواند تخم هایی با سایز های مختلف تولید کند. اما طبق تحقیقاتی که انجام شده تنها ۴۰% از نژاد و ژنتیک مرغ، در اندازه و وزن تخم مرغ ها تاثیر گذار است. عواملی مانند تغذیه، سن، مدیریت و… حدود ۶۰% دیگر را تشکیل میدهند که پرورش دهنده با دانستن و رعایت آنها امکان رسیدن به نتیجه دلخواه را دارد.
تغذیه و تاثیر بر وزن تخم مرغ
غذایی که به طیور داده میشود، تاثیر بسیاری در کوچک یا بزرگ بدون تخم مرغ ها دارد. اگر تغذیه مرغ تخمگذار نداشته باشد، نمیتواند تخم خوب و با کیفیتی نیز تولید کند از این رو سایز تخم نیز به نسبت کوچک تر میشود. در نتیجه باید به جیره غذایی در نظر گرفته شده برای پرنده به دقت توجه گردد. میزان پروتئین جیره در نظر گرفته شده نیز بسیار حائز اهمیت و مهم میباشد.
مقدار آب
در نظر داشته باشید که آب کافی برای طیور را تامین میکنید. علاوه بر آن به مقدار کافی آبخوری در سالن قرار دهید. کمبود آب باعث میشود تا مرغ های مولد، تشنه شود. این امر سبب بی اشتهایی پرنده شده و همانطور که قبلا گفته شد، تغذیه کم و نامناسب میتواند در اندازه تخم مرغ ها اثر گذار باشد.
تاثیر کلسیم بر اندازه تخم مرغ
از دیگر موادی که در این مورد تاثیر گذارند، کلسیم است. اندازه بودن کلسیم موجود در جیره غذایی مرغ، سبب افزایش تولید و سایز تخم ها میشود. اما کمبود این ماده مغذی موجب پرخوری پرنده میگردد. فراموش نکنید که افزایش غیر اصولی کلسیم در جیره غذایی میتواند تاثیر منفی روی تخم ها بگذارد. این تخم ها اگر نطفه دار هم باشند، در جوجه کشی استفاده نمیشوند.
بیماری مرغ تخمگذار
بهترین راه برای جلوگیری از بروز بیماری، حفظ سلامتی و بهداشت طیور و محل نگهداری آنها است. زیرا بیماری مرغ میتواند بر میزان تغذیه و اشتهای آن تاثیر بگذارد. در نتیجه این عمل، پرنده نمیتواند مقدار مورد نیاز ویتامین ها و مواد مغذی را دریافت کند. این امر سبب کاهش اندازه و کیفیت تخم مرغ میگردد.
سن پرنده
اگر مرغ در سن ۲۰ تا ۲۶ هفتگی باشد، تخم های که تولید میکند، کوچک تر از ۴۰ تا ۵۰ هفتگی میباشد. همچنین اگر پرنده ۱ سال سن داشته باشد، میتواند به مراتب تخم بزرگتری را تولید کند. به یاد داشته باشید که اگر پرنده، سن بالایی داشته باشد، اصولا پرورش و نگهداری آن صرفه اقتصادی ندارد. زیرا زمان تخمگذاری آن افزایش یافته و تخم های کمی تولید میکند.
نور و تاثیر بر سایز تخم مرغ
وجود نور در محل نگهداری و پرورش مرغ ها، تاثیر مستقیمی بر اندازه و تعداد تخم ها دارد. اگر نورگیر محل و سالن مناسب نبوده و از حد استاندارد پایین تر باشد امکان قطع تخمگذاری است. همچنین مانند هر عامل دیگری افزایش غیر اصولی نور نیز سبب اثرگذاری منفی میشود.
وزن بدن پرنده
از دیگر عوامل مهم در این مبحث، وزن خود پرنده است. هر چه وزن بیشتر باشد، مرغ تمایل بیشتری به تخم گذاری دارد. این موضوع مستقیما روی سایز تخم مرغ و اندازه آن تاثیر گذار است. عواملی مانند نوردهی، واکسیناسیون، بیماری، تغذیه و نوک چینی بر وزن مرغ تاثیر میگذارند.
نقش دما و رطوبت بر وزن تخم مرغ
حتما تخم مرغ های تازه تولید شده را در دمای پایین و رطوبت ۶۰% خنک و ذخیره کنید. تخم هایی که در دمای بالا و محیط گرم نگهداری شوند، به علت تبخیر وزن خود را از دست میدهند. همچنین پرورش دهنده از این موضوع ضرر میبیند.
دلایل اثر گذار بر تولید تخم مرغ های کوچک
- بیماری های مختلف مانند تورم برونشیت و نیوکاسل سبب کاهش اندازه و وزن تخم مرغ میشوند.
- دمای بالا و عدم خنک سازی سالن مرغداری میتواند باعث تولید تخم مرغ های کوچک شود.
- توجه نکردن جیره غذایی و تنظیم نادرست آن موجب کاهش مواد مغذی و مورد نیاز میگردد.
-
چرا بعضی تخم مرغ ها کوچک تر هستند؟در شرایطی که تمامی عوامل مهم و تاثیر گذار به درستی رعایت شوند. تنها مورد باقیمانده سن مرغ است. هرچه سن مرغ بیشتر باشد، تخم هایی که تولید میکند نیز بزرگ تر هستند.
-
چه موادی به مرغ بدهیم تا سایز تخم ها بزرگتر شوند؟مقدار سطح پروتئین موجود در جیره غذایی میتواند اندازه آنها را دگرگون کند. در ماه های اولیه مقدار 08 تا 20% پروتئین در جیره غذایی میتواند سبب افزایش وزن و سایز شود.