سالن پرورش کبک

سالن پرورش کبک و محلی که برای نگهداری این طیور استفاده میکنید میتواند از نوع باز یا بسته باشد. به طور کلی طول سالن ها با توجه به سرمایه و اهداف پرورش دهنده میتواند بین ۶۰ تا ۱۰۰ متر باشد. طول کمتر از ۶۰ متر مشکل خاصی نداشته ولی طول بیش از ۱۰۰ متر به دلیل مسائلی که در خصوص تهویه و یا گرم کردن سالن و مدیریت تغذیه گله کبک ها ایجاد میکند معمولاً توصیه نمیشود.
سالن های باز عموماً پنجره دار و در مناطق گرمسیر به صورت پرده دار هستند. در سالن های پنجره دار عموماً دیوار طولی سالن، پنجره هایی دارد که سبب ورود نور خورشید و هوا به داخل سالن میگردد. مقدار این پنجره ها به طور میانگین ۵ درصد سطح سالن است. بدین معنی که اگر سالنی به مساحت ۶۰۰ متر مربع داشته باشیم، مساحت کل پنجره های سالن میبایستی دو برابر این مقدار باشد.
سالن مناسب پرورش کبک
ارتفاع سالن پرورش کبک ۵/۲ متر و در مناطق گرمسیری بیشتر از این مقدار است. کف سالن پرورش میبایستی بتنی، دارای شیب و فاضلاب مناسب بوده و در خروجی فاضلاب ها امکان ورود حیوانات موذی و شکارچی از بین برود. سالن های پرورش ویژه کبک های مولد دو قسمت عمده دارند. قسمت مسقف و غیر مسقف، فضای غیر مسقف که مانند حیاط در طول ضلع جنوبی قرار دارد دارای اسکلتی فلزی و از همه طرف با توری پوشیده شده است.
بدین ترتیب کبک ها امکان ورود به این فضا را داشته و در آن به راحتی پرواز و تردد میکنند. فراموش نکنید که آشیانه تخم گذاری در داخل سالن پرورش کبک مسقف قرار داشته و حداقل روزی دو بار تخم ها جمع آوری میشوند.
تجهیزات مورد نیاز سالن پرورش کبک
تجهیزات مورد نیاز سالن پرورش کبک با توجه به نوع آنها شامل: هواکش، هیتر و کولر است. وسایل گرم کننده در فصول سرد سال مورد استفاده داشته و بهترین نوع معمول آنها هیتر است که هوای گرم را به داخل سالن هدایت میکند.
هر چند سالن پرورش کبک میتواند توسط بخاری های مختلف که از سوخت های فسیلی یا گاز مایع استفاده میکنند نیز گرم شود. ولی موضوع مهم پخش کردن گرما به صورت یکنواخت در تمام طول سالن است. زمانی که از هیتر استفاده میشود هوای گرم توسط کانالی که در طول سالن و معمولاً در زیر سقف کشیده شده جابه جا و از دریچه هایی در مناطق مختلف خارج میشود.
در مناطق گرمسیری نسبتاً خشک که از کولرهای آبی برای کاهش گرما استفاده میشود، تحت کنترل ترموستات هایی هستند که در داخل سالن پرورش کبک وصل و در درجه حرارت مشخصی هیتر را خاموش و یا روشن میکنند. هیتر و کولر معمولاً در خارج از سالن و در قسمت عرضی آن نصب میشوند. ولی اگر طول سالن پرورش کبک زیاد باشد در خارج و در حد وسط قسمت طولی آن نصب و کانال هایی از داخل هوای گرم یا سرد را به طرفین هدایت میکنند.
آبخوری و دانخوری کبک
آب خوری و دان خوری ها بایستی به گونه ای مستقر شوند که اولاً به تعداد کافی باشند، ثانیاً امکان دسترسی پرندگان به آنها به صورت مطلوب فراهم باشد. دو نکته مهم در استفاده از دان خوری کبک ها وجود دارد. یکی اینکه بعد از سن یک ماهگی کبک ها، دان خوری ها باید در جاهایی قرار بگیرند که لبه آنها در حد کمر کبک ها در حالت ایستاده باشد.
دوم اینکه بعد از پرکردن ۳/۱ دان خوری از دان، یک ورق توری شطرنجی روی آن قرار میدهند. زیرا کبک ها عادت دارند خوراک را به هم بزنند. اگر دو نکته ذکر شده رعایت نشود پرتی و هدر رفتن دان اجتناب ناپذیر است. یک نکته مهم و قابل توجه در مدیریت جایگاه، توجه ویژه به احتمالات غیر منتظره و وقوع حوادث ناخواسته است. بنابراین پرورش دهنده باید احتمال خرابی دستگاه های مهم (به ویژه گرمازا) و نبود انرژی برق برای مدت طولانی را در نظر گرفته و پیش بینی های لازم را انجام دهد.
انبار دان
انبار دان معمولاً به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرد. صورت اول محلی است برای نگهداری دان و جیره غذایی پرندگان در سالن. اول اینکه پرورش دهنده، دان مورد نیاز خود را در کارخانه های تولید دان مدرن و مورد اطمینان بر اساس فرمول غذایی مناسب ساخته و به محل پرورش منتقل و در انبار دان و محلی که در سالن برای آن در نظر گرفته، نگهداری میکند.
در حالت دوم پرورش دهنده مواد اولیه را خریداری و خود نسبت به تهیه جیره غذایی پرندگان اقدام مینماید. در این حالت میبایستی سالن پرورش حداقل مجهز به آسیاب باشد. ناگفته نماند که دستگاه میکسر جهت مخلوط کردن اقلام خرد شده نیز مورد نیاز است. به طور کلی کف انبار دان باید بتنی و از زمین های اطراف بلندتر بوده و هرگونه منفذ و مجرایی برای ورود پرندگان وحشی مانند گنجشک، کبوتر، کلاغ و حیواناتی مانند موش، گربه، سگ و غیره مسدود شود. انبار دان باید مجهز به دستگاه های هشداردهنده در مقابل آتش سوزی نیز باشد. در نهایت فراموش نکنید که در سالن پرورش و نگهداری کبک ها، محل مناسبی برای ذخیره جیره غذایی طیور ایجاد کنید. همچنین این محل باید خشک و خنک باشد.
ساختمان جوجه کشی
ساختمان و واحد جوجه کشی با توجه به ظرفیت کبک مولد ساخته میشود. اگر در مجاورت و در فاصله منطقی از محل پرورش، کارخانه جوجه کشی وجود دارد، پرورش دهنده میتواند با عقد قرارداد با کارخانه جوجه کشی، تخم کبک نطفه دار تحویل و جوجه یک روزه کبک را دریافت نماید. ولی به طور کلی یک واحد جوجه کشی کوچک در محل پرورش بهترین گزینه برای پرورش دهنده است. این محل باید دارای خصوصیات و بخش های زیر باشد.
اتاقی که برای قرار دادن دستگاه جوجه کشی انتخاب میشود باید به خوبی در برابر دما و رطوبت عایق بوده و دمای مناسب را داشته باشد. همچنین دارا بودن هوای تازه و تهویه مناسب یکی دیگر از ویژگی های مهمی است که این اتاق دارد. فراموش نکنید که این اتاق باید به خوبی ضدعفونی شده و از هرگونه آلودگی و کثیفی پاک باشد.
در مسیر دریافت باد از سمت عوامل احتمالی مانند سالن های پرورشی و غیره نباشد. امکان استفاده از آب فراوان برای شستشو، برق برای روشنایی و دستگاه های مختلف و داشتن موتور برق اضطراری از دیگر ویژگی هایی است که محل نگهداری دستگاه جوجه کشی باید داشته باشد.
انبار تجهیزات سالن پرورش کبک
این اتاق محلی است برای نگه داری وسایل مختلف و مورد نیاز برای پرورش که مساحت آن با توجه به بزرگی و کوچکی واحد پرورش، متغیر است. انبار تجهیزات باید به گونه ای ساخته شود که کف آن از زمین های اطراف، بالاتر و کاملاً خشک باشد. بعضی از پرورش دهندگان انبار تجهیزات را از داخل تقسیم بندی نموده و بخشی از آن را با ورودی جداگانه به عنوان پارکینگ وانت یا تراکتور مورد استفاده قرار میدهند.
اما توجه کنید که این قسمت ها حتما باید از دیگر بخش ها جدا باشد. زیرا نزدیکی هر بخش به یکدیگر میتواند سبب انتقال آلودگی از قسمتی به قسمت دیگر شده و در نهایت تلف شدن جوجه ها، تخم ها و یا طیور مولد را در پی خواهد داشت.
با سلام وخسته نباشید
من چند جفت کبک دارم ۳ روز هست که گرفتم وتا الان ۳ تا تخم بیشتر نگذاشتن کبک ها در قفس و در حیاط رو باز میباشند برا تخم گذاری بیشتر چه کار باید انجان دهم ایا برای شب به نور احتیاج دارند یا خیر
اگه راهنمایی کنید ممنون میشم با تشکر