نگهداری و رسیدگی به تخم های نطفه دار

خیلی از مواقع پرورش دهنده با دقت دوره جوجه کشی را دنبال میکند اما به محل ذخیره سازی تخم نطفه دار و نگهداری اصولی از آنها توجهی نمیکند. توجه داشته باشید که حتی قبل از جوجه کشی نیز، باید از جنین برای رشد بهتر، به خوبی مراقبت کنید. اگر به خوبی از تخم های نطفه دار نگهداری نکنید میتواند منجر به کاهش هچ پذیری تخم ها شود. در ادامه موارد مهم در این زمینه را به طور کامل توضیح میدهیم.
افزایش کیفیت تخم نطفه دار
مهمترین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که کیفیت تخم های نطفه دار پس از گذشت زمان، به هیچ وجه افزایش نمی یابد. در واقع تخم تنها در مدت زمان کمی میتواند کیفیت بالای خود را داشته باشد، و پس از آن کیفیت آن کاهش پیدا میکند.
محل نامناسب ذخیره سازی تخم نطفه دار و رسیدگی به آن ها نیز این امر را افزایش میدهد. اما استفاده از راهنمایی های اصولی و انجام صحیح آنها، میتواند تخم را تا زمانی که آماده جوجه کشی باشید، سالم نگه دارد.
دمای محل نگهداری تخم نطفه دار
وقتی که تخم ها در دمای بالا ذخیره شوند، امکان رشد آنها وجود دارد. این امر میتواند منجر به بروز مشکلات در هنگام جوجه کشی گردد. دمای ایده آل محیط نگهداری تخم نطفه دار پرندگان باید در محدوده ۱۱ تا ۱۵ درجه سانتی گراد باشد. دقت داشته باشید که دمای پایین میتواند منجر به یخ زدگی و از کار افتادن ساختار جنین می شود.
زمانی که قصد جوجه کشی از تخم های ذخیره شده را دارید، این نکته بسیار مهم است که دمای آنها را به آرامی افزایش دهید. انتقال تخم ها از دمای ۱۱ تا ۱۵ درجه به ۳۷ درجه سانتی گراد، میتواند باعث شوک دمایی به تخم ها شود. این کار سبب کاهش راندمان جوجه درآوری میگردد. پس سعی کنید دمای اتاق نگهداری را به آرامی افزایش دهید تا به دمای دستگاه برسد، که از بروز اختلال جلوگیری کنید.
رطوبت محیط ذخیره سازی تخم نطفه دار
تامین رطوبت مناسب در دوره نگهداری بسیار اهمیت دارد. زیرا رطوبت پایین میتواند سبب خشک شدن تخم ها قبل از جوجه کشی شود. محدوده ایده آل میزان رطوبت، بین ۷۵ تا ۸۵% است. البته رسیدن به رطوبت دلخواه در دمای پایین راحت تر است.
مدت زمان نگهداری
بهترین زمان برای نگهداری، ۷ روز می باشد. تخم های در مدت زمان های طولانی تر نیز سالم می مانند اما ۷ روز، طولانی ترین زمان برای ذخیره سازی آنها است. زیرا شانس هچ شدن آنها بعد از این زمان به دلیل از بین رفتن ویتامین ها و غشای پوسته کاهش مییابد.
نظافت تخم ها در زمان ذخیره سازی
تخم های شکسته، تغییر شکل داده و یا خیلی کثیف باید دور انداخته شوند (اگر امکان دارد). اما اگر قصد دارید تخم های کثیف را تمیز کنید، همیشه آنها را با محلول هایی بشویید که گرمای بیشتری از تخم دارند. این امر سبب جلوگیری از ورود مایع به داخل و آلوده کردن آن میشود. پاک کردن با محلول ها، پوشش بیرونی پوسته را از بین میبرد، در نتیجه پس از آن باید هر چه سریعتر به دستگاه جوجه کشی انتقال یابد.
چرخاندن تخم ها
حتی در زمان نگهداری نیز، باید تخم ها را بچرخانید. هرچند نه به اندازه زمانی که در ماشین جوجه کشی انجام میگیرد. این کار را میتوانید یک بار در روز انجام دهید. به طوری که در هر بار ۴۵ درجه تخم را بچرخانید. عدم چرخاندن تخم نطفه دار در زمان نگهداری باعث میشود که زرده و محتویات تخم شناور شده و با پوسته تماس داشته باشد. این امر سبب چسبیدن و جلوگیری از رشد جنین در طول دوره جوجه کشی میشود.