جوجه کشی کبک

مانند تمامی دیگر پرندگان، جوجه کشی کبک نیز به دو صورت طبیعی و مصنوعی انجام میگیرد. کبک یکی از طیور پرطرفدار در بین مردم و همچنین پرورش دهندگان است. خواص زیاد گوشت و تخم کبک سبب شده تا افزایش تقاضا برای این محصولات صورت گرفته و عدهی زیادی از پرورش دهندگان به جوجه کشی از کبک روی بیاورند. از آنجایی که در طبیعت کبک ها در بوته زارها جفتگیری میکنند، پس از تخمگذاری،جوجه کشی توسط مولد ها انجام میشود.
البته معمولا یک مرتبه در سال تولیدمثل صورت میگیرد. فصل جوجه کشی کبک معمولا به دلیل زمان تولیدمثل از اواخر فروردین آغاز شده و بسته به منطقه جغرافیایی ممکن است تا اواخر تیر و اوایل مرداد نیز در مناطق سردسیر ادامه یابد. کبک ماده در حدود ۷ ماهگی شروع به تخمگذاری کرده و در هر بار ۷ تا ۲۱ عدد تخم میگذارد. مدت زمان جوجه آوری کبک معمولا مانند جوجه کشی قرقاول ۲۴ روز طول میکشد.
روش های تکثیر کبک
همانطور که گفته شد، جوجه کشی کبک به دو صورت انجام میشود.
جوجه کشی کبک به روش طبیعی
اگر قصد این را دارید که اقدام به جوجه کشی طبیعی از کبک کنید، دیگر نیازی به دستگاه های جوجه کشی ندارید. تنها باید در مواردی همچون تغذیه کبک، ایجاد فضای مناسب، نور لازم و دیگر نکات مورد نیاز دقت کنید تا کبک ماده تخمگذاری کرده و با خوابیدن روی تخم ها، آنها را تبدیل به جوجه کند. در طبیعت همزمان با کرچ شدن کبک ماده، پرنده بر روی ۴ تا ۶ تخم میخوابد.
جوجه کشی کبک با دستگاه
توجه داشته باشید که اولین کاری که باید برای جوجه آوری از تخم های کبک انجام دهید، خرید دستگاه جوجه کشی مناسب است. در روش مصنوعی دیگر نیازی به پرنده ماده یا کبک کرچ شده برای نشستن روی تخم های نطفه دار ندارید. بنابراین با داشتن دستگاه جوجه کشی کبک، میتوانید به راحتی با تخم های نطفه دار اقدام به جوجه آوری کرده و آنها را تبدیل به جوجه کنید. البته فراموش نکنید که باید در انتخاب دستگاه و تهیه تخم نطفه دار دقت کنید. زیرا در راندمان هچ و جوجه آوری تاثیر گذارند.
پرنده ای که کرچ می شود طول عمرش کاهش می یابد، تولیداتش کم می شود و از نظر روحی و جسمی دچار آسیب می شود. به همین دلیل از دستگاه استفاده می کنند تا تخم های بیشتری تولید شود همچنین کبک هایی که در قفس مولد یا تخم گذار استاندارد نگهداری می شوند ، موفقیت بیشتری در جفت گیری و نطفه دارشدن تخم کبک ها دارند.
ویژگی های سالن مناسب
معمولا عرض سالن برای نگهداری پرنده های مولد به طور معمول ۱۲ متر و در مناطق گرمسیری ۱۰ متر در نظر گرفته میشود. در مناطق معتدل و سردسیر عرض سالن فاقد پنجره است ولی در مناطق گرمسیر عرض سالن به سمت جریان باد باید قرار بگیرد. همچنین قسمت عمده ای از آن باز است ولی با توری محکم پوشیده میشود. توری یا پرده ای که روی پنجره کشیده میشود، در مواقع لزوم کنار رفته و باد ملایم به داخل سالن نفوذ میکند و موجب تهویه گردد.
سالن های بدون پنجره عموماً به سالن های مدرن امروزی گفته میشود. دیوارها و سقف این سالن ها به گونه ای مطلوب عایق کاری شدهاند و همان طوری که از نام آن ها پیداست فاقد هرگونه پنجره ای میباشند. روشنایی مورد نیاز کبک ها توسط لامپ ها تامین و رطوبت وحرارت و تهویه، توسط حسگرهای اتوماتیک کنترل میشود. در این سالن ها میتوان در ظرفیت های بالا اقدام به پرورش کبک نمود.
طول دوره ی جوجه کشی
دوره جوجه آوری کبک ۲۳ تا ۲۴ روز طول میکشد. در این مدت دمای روز اول تا بیستم باید ۳۸ درجهی سانتیگراد باشد. همچنین دمای هچر نیز در روز بیست و یکم باید ۳۲ درجهی سانتیگراد تنظیم گردد. توجه داشته باشید که چرخش تخم ها بین ۳ تا ۲۴ بار در روز بوده و چرخاندن تخم ها از روز بیست و یکم (دوران هچر) باید متوقف گردد.
دقت کنید که تخم ها را درون دستگاه باید به گونه ای قرار دهید تا انتهای باریک تخم، به طرف پایین و انتهای پهن آن به سمت بالا باشد. تخم های کبک با استفاده از دستگاه مناسب و رعایت شرایط و نکات مهم، به طور تقریبی ۹۰% قابل جوجه درآوری هستند. تخم های نطفه دار کبک را در سالن ها جمع آوری و یا خریداری کرده و پس از نگهداری در شرایط خاص و ضدعفونی کردن، آنها را در دستگاه قرار دهید.
مکان مناسب برای جوجه کشی کبک
یکی از عوامل تاثیر گذار در داشتن جوجه آوری با راندمان بالا، مکان مناسب برای قرارگیری دستگاه میباشد. به یاد داشته باشید که در جوجه کشی از تخم های طیور، دما و رطوبت محیطی که دستگاه در آن قرار دارد، بسیار مهم است. زیرا میتواند در کارکرد دستگاه نیز اثرگذار باشد. همچنین لازم به ذکر است که محل نگهداری دستگاه جوجه کشی باید با اتاق نگهداری جوجه های یک روزه متفاوت و جدا باشد.
مزایای استفاده از ماشین جوجه کشی کبک
بطور تخصصی و کارشناسی پرنده ای که کرچ شود از عمر آن کاسته شده و تولید کمتری دارد. در کل از لحاظ روحی و جسمی به پرنده آسیب میرسد. دستگاه جوجه کشی قابلیت بیشتری برای جوجه آوری از تخم کبک ها داشته و میتوان از تخم های با سایزهای مختلف همزمان استفاده کرد.
دستگاه جوجه کشی کبک
تقریبا تمام دستگاه های جوجه کشی هوشمند امروزی به شما امکان جوجه کشی از تخم نطفه دار کبک را میدهند و نیازی نیست که به دنبال دستگاه مخصوص جوجه کشی کبک بگردید. امروزه اکثر دستگاه های موجود در بازار هوشمند بوده و با انتخاب پرنده، دما و رطوبت و دورهی ستری و هچری، میتوانید جوجه آوری از تخم ها را شروع کنید. از بهترین دستگاه هایی که به گفته مشتریان، راندمان بالایی در این زمینه داشتهاند میتوانید از دستگاه های شرکت دماوند، دستگاه های کاکس، دستگاه های جوجه کشی فاخته و … استفاده کنید.
در این دستگاه ها ضریب خطا به حداقل و راندمان و هچ بسیار بالا میباشد. البته بنا به گفته مشتریان در برخی موارد حتی شاهد هچ ۱۰۰ درصدی توسط کاربران بوده ایم !
مشخصات تخم کبک
تخم کبک به رنگ سفید مایل به زرد با لکه های کوچک قهوه ای بوده و این لکه ها شکل و اندازه متنوع دارند. تخم این پرنده بیضوی و دوکی شکل است و نوک تیز آن کاملا مشخص میباشد. وزن تخم از ۱۶ تا ۲۵ گرم است. میانگین طول تخم های کبک ۴۲ میلی متر و عرض آن هم ۳۱ میلی متر است.
نگهداری از تخم نطفه دار کبک
دوره بحرانی برای تخم های نطفه دار، فاصله تخمگذاری تا قرار گرفتن تخم ها در دستگاه است. تخم نطفه دار ها باید با سرعت جمع آوری شده (حداقل ۴ بار در روز) و خیلی گرم یا سرد نشوند. تخم ها نباید در دمای زیر ۵ درجه سانتی گراد و بالای ۲۷ درجه سانتی گراد قرار داده شوند. همچنین محل نگهداری تخم های نطفه دار نیز باید مناسب بوده و تمامی شرایط لازم برای این کار را داشته باشد.
در ادامه می توانید سوالات و مشکلات خود را در رابطه با جوجه کشی این پرنده در بخش نظرات از کارشناسان و همکاران ما بپرسید و یا جهت مشاوره رایگان و خرید تجهیزات لازم با ما تماس بگیرید.
عرض ادب و ارادت
با تشکر از مطالب ارزنده شما عزیزان
در خصوص تخم گذاری کبک باید عرض کنم که تعدادی کبک پرورشی دارم که در دوره نخست تخم گذاری در اواخر فروردین
هر کبک ماده هفتاد تخم گذاشته و رغبتی به کرچ شدن نداشتن
سلام
معمولا پرنده هایی بمانند کبک و بلدرچین و قرقاول بدلیل غریزه کمتر میل به کرچی پیدا می کنند. و کرچی در پرنده بهره برداری از تولید پرنده شامل ضرر می شوید و عمرش کم می شود. بهتر است از دستگاه جوجه کشی فول دیجیتال برای جوجه درآوری استفاده نمایید.
سلام وقت بخیر ممنون از مطالبتون، یسوال داشتم این هست ک من یجفت کبک دارم ک تازگی شرع کرد ب تخمگذاری اما یه عدد تخم گذاشت و دیگه نزاشت، خواستم دلیلشو بدونم
البت جابجاشون کردم یعنی میتونه دلیلش همین باشه؟
سلام وقت بخیر
کبک جز پرندگان پر استرس می باشد که بهتره در زمان تخمگذاری جابجایی نداشته باشد. می توانید از ویتامین C و همچنین از ویتامین AD3E استفاده نمایید.
سلام ببخشید کبک من ۸ تخم گذاشته ولی روش نمیخابه
فقط جابه جاشون میکنه دلیلش چیه
سلام وقت بخیر
در حال حاضر کبک شما کرچ نشده. باید حتما حالت کرچی داشته باشد.
سلام کبک چند روز بعد از جفتگیری تخم میگذارد؟
سلام وقت بخیر
بطور طبیعی و تخمک اندازی و … ۴۸ تا ۷۲ ساعت بطول می انجامد.
سلام ی جفت کبک دارم،چند روز از جفتگیری شون میگذره ولی هنوز تخم نذاشته،باید نر رو ازش جدا کنم یا ربطی نداره؟
سلام وقت بخیر
برای تخم نطفه دار باید نر داشته باشد و برای تخم نذاشتن به نر ربطی ندارد باید یه سری پارامترها ائم از ؛ تغذیه استاندار تخمگذار ، نور ، استرس و… را در نظر بگیرید.
سلام الان ده روزه پس چرا تخم نذاشته؟اصول تغذیه هم همه چی بهش دادم
سلام وقت بخیر
برای تخمگذاری نیازمند پارامترهای مختلف می باشد که تغذیه با جیره مخصوص تخمگذار یک مورد می باشد.
سلام من دوتا کبک دارم تخم میگذارند ولی جایی براشون درست نمیکنن هر کدوم جایی میگذارن فعلا دو تا گذاشتن اولی را دست زدیم بهش دیگه نخواستن وبی دومی را که گذاشتن خودشون نوک زدن شکستن باید چکار کنم؟
سلام وقت بخیر
کبک خیلی در مواقع نادر کرچ می شود و باید تخم ها را تا ۱۰ روز جمع آوری کنید و در دستگاه جوجه کشی منتقل نمایید.
سلام ممنون از مطالب جالبتون .
سلام وقت بخیر
تشکر از حُسن انتخاب شما 🙏
با سلام خدمت شما . یک جفت کبک دارم یک عدد تخم گذاشت ولی دیگه تخم نکرد. معمولا چند روز به چند روز تخم میکنن
سلام وقت بخیر
برای تخمگذاری کبک نیازمند یکسری پارامترها می باشد که باید محیا شود. شما می توانید از طریق مشاوره تخصصی دی کیو شاپ با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
سلام وقتتون بخیر ۳تا کبک دارم یکی رو خیلی زدند چرا اینکار میکنند دوباره یکی دگه گذاشتم داخل قفسشون اون هم زدند جریان چیه چرا با سومی نمیسازند
سلام وقت بخیر معمولا در بین پرندگان ، پرنده جدیدی وارد جمع شود خیلی سخت قبول می کنند و یا حداقل زمان می برد. غیر از این مورد در هر کیلو دان ، یک قاشق غذاخوری نمک اضافه نمایید. و ضمنا در محل زخم و خونی پرنده با اسپری OTC بر روی محل بزنید. این اسپری یه نوع آنتی بیوتیک می باشد که طمع تلخ دارد که بعد از اسپری محل زخم پرنده مهاجم دیگه حمله نمی کند.