جوجه کشی کبک

جوجه کشی کبک

در طبیعت کبک ها در بوته زارها جفتگیری می کنند. پس از تخمگذاری، در طبیعت جوجه کشی کبک در زیر مولد انجام می شود و معمولا یک مرتبه در سال تولیدمثل می کنند. معمولا تولیدمثل از اواخر فروردین آغاز شده و بسته به منطقه جغرافیایی ممکن است تا اواخر تیر و اوایل مرداد نیز در مناطق سردسیر ادامه یابد.

فصل جوجه کشی کبک

کبک ماده در حدود ۷ ماهگی شروع به تخمگذاری می کند و در هر بار ۷ تا ۲۱ تخم می گذارد. جوجه آوری کبک معمولا به مانند جوجه کشی قرقاول ۲۴ روز می باشد . به دو صورت انجام می شود:

جوجه کشی طبیعی ( کرچ شدن کبک ماده ) در طبیعت با کرچ شدن کبک ماده بر روی ۴-۶ تخم می خوابد.

جوجه کشی مصنوعی ( دستگاه جوجه کشی ) جوجه کشی مصنوعی یا همان ماشین جوجه کشی

از مقدار ذکر شده ۴/۳ در طول سالن به سمت جنوب و ۴/۱ در طول دیوار شمالی تعبیه می شود. عرض سالن به طور معمول ۱۲ متر و در مناطق گرمسیری ۱۰ متر در نظر گرفته می شود. در مناطق معتدل و سردسیر عرض سالن، فاقد پنجره ولی در مناطق گرمسیر عرض سالن به سمت دریافت باد قرارگرفته و قسمت عمده ای از آن باز است ولی با توری محکم پوشیده شده است تا در مواقع لزوم پرده برزنتی آن کنار رفته و باد ملایم به داخل سالن نفوذ و موجب تهویه گردد.

سالن های بدون پنجره عموماً به سالن های مدرن امروزی گفته می شود دیوارها و سقف این سالن ها به گونه ای مطلوب عایق کاری شده اند و همان طوری که از نام آن ها پیداست فاقد هرگونه پنجره می باشند. روشنایی مورد نیاز کبک ها توسط لامپ ها تامین و رطوبت وحرارت و تهویه، توسط حسگرهای اتوماتیک کنترل می شود در این سالن ها می توان با ظرفیت بالا، پرورش کبک را محقق نمود.

دستگاه جوجه کشی کبک

دوره جوجه آوری کبک ۲۳ تا ۲۴ روز طول می کشد.دما روز اول تا بیستم باید ۳۸ درجه ی سانتی گراد باشد.همچنین دمای هچر نیز در روز بیست و یکم باید ۳۲ درجه ی سانتی گراد باشد.چرخش تخم ها بین ۳ تا ۲۴ بار در روز می باشد و چرخاندن تخم ها از بیست و یکم که به درون هچر انتقال می یابند، متوقف می شود.

تخم ها را درون دستگاه باید به گونه ای قرار داد که انتهای کوچک تخم به طرف پایین و انتهای بزرگ آن به سمت بالا باشد. به طور تقریبی ۹۰% قابل جوجه کشی هستند. کبک با جمع آوری و یا تخم نطفه دار آغاز شده و پس از نگهداری در شرایط خاص و ضدعفونی کردن تخم ها را در دستگاه قرار می دهند.جوجه آوری در کبک ها معمولا ۲۴ روز طول می کشد که حیوان ماده در ۷ ماهگی شروع به تخم گذاری می کند.

جوجه آوری کبک به دو صورت انجام می شود.

جوجه آوری طبیعی در طبیعت با کرچ شدن ماده بر روی ۴-۶ تخم می خوابد.

جوجه آوری مصنوعی یا همان ماشین

پرنده ای که کرچ می شود طول عمرش کاهش می یابد، تولیداتش کم می شود و از نظر روحی و جسمی دچار آسیب می شود. به همین دلیل از دستگاه استفاده می کنند تا تخم های بیشتری تولید شود همچنین کبک هایی که در قفس مولد یا تخم گذار استاندارد نگهداری می شوند ، موفقیت بیشتری در جفت گیری و نطفه دارشدن تخم کبک ها دارند. اگر اپراتور کار با دستگاه به دقت بر روند کار تسلط داشته باشد و کیفیت مناسب باشد تعداد زیادی از این تخم ها به جوجه تبدیل شده و پس از اتمام عملیات درصد گیری آغاز می شود.

مزایای استفاده از ماشین جوجه آوری کبک

بطور تخصصی و کارشناسی پرنده ای که کرچ شود از عمر آن کاسته می شود، تولید کمتری دارد و در کل از لحاظ روحی و جسمی به پرنده آسیب می رسد. دستگاه جوجه کشی قابلیت بیشتری از تخم ها برای جوجه آوری کبک و یا سایر تخم نطفه دار ها را دارا می باشد. و با انتخاب و خرید بهترین دستگاه جوجه کشی در بازار می توان درصد جوجه آوری کبک را ارتقا بخشید و با نطفه داری بالا میتوان تقریبا هیچ خوبی کسب نمود.

مشخصات تخم کبک

تخم کبک به رنگ سفید مایل به زرد با لکه های کوچک قهوه ای است این لکه ها شکل و اندازه متنوع دارند. تخم این پرنده بیضوی و دوکی شکل است و نوک تیز آن کاملا مشخص می باشد. وزن تخم از ۱۶ تا ۲۵ گرم است. میانگین طول تخم های کبک ۴۲ میلی متر و عرض آن هم ۳۱ میلی متر است.

نگهداری از تخم نطفه دار

دوره بحرانی برای تخم های جوجه کشی فاصله تخمگذاری تا قرار گرفتن تخم ها در دستگاه جوجه کشی است. تخم نطفه دار ها باید با سرعت جمع آوری شوند (حداقل ۴ بار در روز) و خیلی گرم یا سرد نشوند. تخم ها نباید در دمای زیر ۵ درجه سانتی گراد و بالای ۲۷ درجه سانتی گراد قرار داده شوند دمای مناسب برای نگهداری تخم های جوجه کشی حدود ۱۳ تا ۱۶ درجه سانتی گراد می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *