تولید مرغ گوشتی

تولید مرغ گوشتی
5/5 - (5 امتیاز)

پرورش و تولید مرغ گوشتی در سال های اخیر به واسطه مناسب تر بودن قیمت آن نسبت به گوشت گوساله، گوسفند، ماهی و … افزایش چشمگیری داشته است. همچنین به لحاظ کسب درآمد و سود آوری در این حوزه نیز همواره بالاترین میزان نرخ تبدیل سرمایه به سود را نسبت به روش های دیگر پرورش مرغ مانند مرغ های تخم گذار داشته است.

به همین دلیل علاقه مندان به پرورش طیور که سرمایه اندکی دارند می توانند با راه اندازی سالن های تولید مرغ گوشتی، در بازه زمانی کوتاه به سود قابل توجهی دست یابند.

نکات خرید جوجه مرغ گوشتی

نخستین قدم پس از راه اندازی سالن پرورش مرغ و تجهیز آن، خرید جوجه مرغ گوشتی است که می تواند از نژادهای مختلفی باشد. هر یک از این نژاد ها دارای قیمت های مختلفی هستند. بعنوان مثال:

  • جوجه گوشتی راس
  • نژاد پلاس
  • نژاد کاب
  • و …

برای خرید جوجه ها توجه داشته باشید که حتما از مادر سالمی تهیه شده باشند. همچنین در نظر داشته باشید برخی نژاد ها به دلیل سیستم ایمنی و قدرت بدنی بالاتر، گران قیمت تر هستند. برخی از گونه های مرغ نیز مناسب پرورش جهت تولید گوشت و تخم به صورت همزمان می باشند. بعنوان مثال پرورش مرغ مرندی که یک نژاد ایرانی است و اغلب به منظور تولید تخم مرغ و گوشت بطور همزمان پرورش داده می شود.

حتما توجه کنید که جوجه ها همگی همسن و از یک مادر ( یکدست ) باشند. در هر سال می توانید تا ۵ دوره جوجه ریزی نمائید و هر سال مقدار جوجه ها را افزایش دهید.

تولید و پرورش مرغ گوشتی

هزینه های اصلی تولید مرغ گوشتی

سالن های پرورش مرغ های گوشتی و سایر مرغداری ها دارای هزینه های اصلی از جمله اجاره بها یا خواب سرمایه ملک تخصیص داده شده به مرغداری هستند. همچنین اخذ مجوزهای لازم برا جوجه ریزی و خرید جوجه های یک روزه و تامین برق صنعتی مورد نیاز، نهاده ها و خوراک از اصلی ترین هزینه های تولید در مرغداری ها می باشند.

برخی هزینه های جانبی اما مهم نیز عبارتند از:

  • هزینه کارگر، کارشناسان و …
  • هزینه های مربوط به بستر شامل پوشال، آب و …
  • سوخت مورد نیاز جهت گرمایش مانند گازوئیل
  • کرایه های حمل مربوطه
  • افت خوراک موجود در انبار به دلایل طبیعی کپک ها، پرنده های وحشی و حشرات و …
  • واکسیناسیون، دارو و مکمل های تغذیه ای
  • و …

لازم به ذکر است که هر یک از هزینه های نامبرده ثابت نبوده و بسته به فصل، نوسانات قیمت ارز و … متغیر می باشند.

خرید جوجه مرغ گوشتی

تولید مرغ گوشتی FCR

ضریب تبدیل یا FCR مقداری است که با تقسیم کردن میزان کل دان مصرفی یک مرغداری بر مقدار کل تناژ گوشت تولید شده، به دست می آید. این عدد بر حسب میانگین وزنی محاسبه می گردد. البته میزان انرژی که برای حفظ وزن صرف می گردد، نقشی در FCR  ندارد.

برای اندازه گیری مصرف خوراکی باقیمانده از Byerly1941  و بعد از آن هم از  Koch et al  استفاده می شود.

RFI  بین مصرف خوراکی و پیش بینی شده بر اساس رگرسیون برای تولید و وزن بدن تفاوت دارد و طبق فرمول زیر محاسبه می شود.

RFI = FI – [+ (b۱ * X) + (b۲ * Y)]

  • F1   نشان دهنده ی مصرف خوراکی در یک زمان مشخص است
  • b1  و b2  نیز ضریب رگرسیون برای نشان دادن میانگین مصرف خوراک

وزن متابولیک

X ضریبی است که با وزن متابولیک و یا شروع وزن بدن ارتباط دارد. جایی که متابولیک به عنوان وزن متوسط بدن یعنی ۷۵/۰ در نظر گرفته می شود. یعنی ویژگی میانگین افزایش روزانه یا افزایش وزن را در دوره ی تست  نشان می دهد. یک پرنده باید برای RFI  مقدار منفی داشته باشد تا از انرژی کمتری استفاده کند. به طوری که میانگین RFI  در یک جمع صفر و دارای فنوتیپ می باشد.

تولید سنتی مرغ گوشتی

تولید خانگی مرغ گوشتی ( سنتی)

بسیاری از مردم به خصوص در مناطق شمالی کشور به پرورش و تولید مرغ گوشتی در مقیاس خانگی می پردازند. به این شکل علاوه بر تامین نیاز خود، می توانند کسب و کار کوچکی نیز داشته باشند. جهت شروع پرورش این گونه از مرغ لازم است برخی نکات مهم حتما رعایت شوند:

  1. حتما با اولین پرورش دهنده مرغ در نزدیکی خود حداقل ۲ کیلوممتر فاصله داشته باشید
  2. بسته به نوع آب و هوای منطقه سیستم های گرمایشی یا سرمایشی و تهویه مطبوع تهیه کنید
  3. بهتر است جهت مرغداری خانگی شما غربی یا شرقی باشد
  4. هواکش ها را به نحوی تعبیه کنید که در صورت وزش باد دچار مشکل نشوند
  5. از ترکیب سایر طیور با مرغ های داخل فضای پرورش تان جلوگیری کنید

سایر نکات مهم

در حفظ نظافت و بهداشت مرغداری نهایت دقت را داشته باشید تا آمار تلفات کاهش یافته، از سلامت گوشت تولیدی اطمینان داشته باشید. همچنین برای بستر محیط پرورش خود از پوشال، سبوس، کاه یا ماسه و امثال آن استفاده کنید تا پرندگان راحت باشند و دچار زخم پاها نشوند.

 

سوالات متداول
  • مهمترین عامل موثر بر افزایش هزینه های مرغداری ها و قیمت تمام شده مرغ گوشتی چیست؟
    با توجه به اینکه حدود 60 تا 70 درصد کل هزینه های پرورش مرغ به خوراک و نهاده های دامی اختصاص داده می شوند و عواملی مانند نوسانات نرخ ارز، واردات نهاده ها همراه با افزایش قیمت جهانی آن از جمله عوامل مهم افزایش هزینه ها و قیمت تمام شده مرغ تولید شده هستند.
  • بهترین زمان خرید نهاده ها چه موقع است؟
    طبق یک اصل کلی هر زمان که میزان جوجه ریزی در فارم های مرغ گوشتی رو به ازدیاد است، نهاده ها نایاب تر و در عین حال گران تر می شوند. بعنوان مثال در ایام عید نوروز یا ماه مبارک رمضان که با افزایش تقاضا در بازار مرغ گوشتی روبرو هستیم، پرورش دهندگان به جوجه ریزی بیشتر می پردازند و با افزایش نیاز به نهاده، قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت. این امر در مواردی به صورت بالعکس نیز صادق است. بعنوان مثال در زمان شیوع بیماری های مسری و ویروسی پرندگان که جوجه ریزی کاهش یافته، قیمت نهاده ها نیز پایین می آید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *