ویژگی های تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی

تخم نطفه دار مناسب

اولین نکته ای که در رابطه با تخم نطفه دار مناسب مورد بررسی قرار میگیرد نطفه داری آن می باشد ، در ادامه به بررسی عوامل مهم خواهیم پرداخت با ما همراه باشید

ویژگی تخم نطفه دار مناسب جوجه کشی

۱) نطفه داری :

تخم مرغ نطفه دار شامل تخم مرغی می شود که اسپرم و تخم در ناحیه شیپور با هم ترکیب شده باشند.
این مورد در نژادهای سبک مثل لگهورن حدود۹۰% و در نژادهای سنگین حدود۸۰% است.

عوامل موثربر نطفه داری

مرغها وخروسهای مولد

توجه در انتخاب مرغها وخروسهای مولد حائز اهمیت می باشد. باید از خروسهای جوان استفاده کرد تا به اندازه کافی فعال باشند و به اندازه کافی اسپرم تولید کنند ،جهت استراحت کافی خروسها باید از آنها به طور متناوب استفاده نمود زیرا قدرت باروری خروسها از سال دوم به بعد کاهش می یابد.
در نژادهای سبک به ازای هر ۱۵ مرغ یک خروس ، در نژادهای سنگین به ازای هر ۸ تا۱۰مرغ یک خروس ودر نژادهای د ومنظوره به ازای هر۱۲ مرغ یک خروس به کار می رود.

تغذیه گله

کمبود برخی ویتامینها به خصوص A وE و پروتئین جیره باعث کاهش نطفه داری می شود.

شرایط آب وهوایی

از عوامل موثر در تولید اسپرم می باشد. در هوای سرد به علت یخ زدن تاج خروس میزان تولید اسپرم کاهش می یابد، از این روبرای جلوگیری از این مشکل تاج خروس را قطع می کنند. هوای گرم نیز منجربه کاهش تولید اسپرم می شود، همچنین در هوای بسیار گرم جمع آوری تخم مرغ جهت جوجه کشی صورت نمی پذ یرد.

تاثیر نور در تخم نطفه دار مناسب

نور کافی در سالنهای پرورش ازجمله عوامل موثر بر نطفه داری می باشد. نور با تاثیر بر ترشح هورمونهای هپوفیز موجب رشد بیضه ها و افزایش تولید اسپرم می شود.

تولید تخم مرغ 

با افزایش میزان تخمگذاری ، درصد نطفه داری در تخم نطفه دار نیز افزایش می یابد.

سن مرغ 

در اوایل تخمگذاری، اندازه تخم مرغها کوچک و میزان نطفه داری پایین است و در طول دوره تخمگذاری با افزایش وزن تخم مرغ درصد نطفه داری نیز افزایش می یابد. در مرغهای جوان درصد نطفه داری پایین است و با افزایش سن نیز درصد نطفه داری کاهش می یابد.

نژاد 

نطفه داری در نژادهای گوناگون متفاوت می باشد.
معمولا در نژادهای سنگین به دلیل تمایل کمتر برای جفتگیری میزان باروری کمتر از نژادهای سبک است.

روش های جفتگیری 

خویش جفتی اثر منفی بر میزان نطفه داری دارد. در نتیجه با افزایش همخونی نطفه داری کاهش می یابد وآمیخته گیری منجر به افزایش میزان نطفه داری می شود. میزان نطفه داری در جفتگیری گله ای بیش ازسایر روشها از جمله جفتگیری لانه ای و تجربی است.

شکل ظاهری تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی

از جمله عوامل موثر در جوجه کشی می باشد. از این رو رعایت نکات زیر در این زمینه ضروری است:

– اندازه :
تخم مرغهای جوجه کشی باید اندازه متناسب داشته باشند یعنی در حقیقت نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک باشند.

– وزن :
وزن تخم مناسب جهت جوجه کشی  ۶۰-۵۰ گرم می باشد که در نژادهای سنگین بیشتر است.

– اختلالات شکل ظاهری :

از به کار بردن تخم مرغهای با ظاهرغیرطبیعی (کشیده ـ گرد ـ موج دار) باید اجتناب گردد. این امر در زمینه اصلاح نژاد برای جلوگیری از به وجود آمدن تخم مرغهای غیر طبیعی از جوجه های حاصله موثر می باشد.

دستگاه جوجه کشی دی کیو شاپ

– ضخامت پوسته :
تخم مرغهای دارای پوسته بسیار ضخیم و نازک مناسب جوجه کشی نیستند. نازک بودن پوسته منجر به تبخیر آب بیشتر و کاهش درصد جوجه در آوری می شود، از طرفی در این حالت کلسیم کافی برای رشد جنین تامین نمی گردد. ضخیم بودن پوسته سبب بوجود آمدن مشکل در زمان خروج جوجه از تخم می شود.

– اختلالات تخم مرغ :
تخم مرغهایی که سفیده غلیظ تری دارند و یا زرده آنها رنگی تر می باشد به علت همراه داشتن میزان مواد غذایی بیشتر جهت رشد و نمو جنین درصد جوجه درآوری بیشتر دارند.

۳) ذخیره سازی تخم مرغهای قابل جوجه کشی :

تخم مرغها پس ازجمع آوری بلا فاصله در ماشین جوجه کشی قرار نمی گیرند بلکه مدتی نگهداری می شوند و یکباره به دستگاه جوجه کشی منتقل می شوند.
از جمله عوامل موثر بر نگهداری تخم مرغ موارد زیر می باشد:

نگهداری تخم نطفه دار

دمای مناسب محل نگهداری تخم مرغ حدود ۱۵- ۱۰ درجه می باشد و در این دما امکان نگهداری تخم مرغ برای یک هفته فراهم است. به دنبال افزایش زمان نگهداری دمای محیط را باید اندکی کاهش داد. البته افزایش مدت زمان نگهداری منجر به کاهش جوجه درآوری می شود. شایان ذکر است اگر دمای محیط بیش از ۲۱ درجه سانتی گراد باشد رشد جنین آغاز شده و به علت عدم مناسب بودن شرایط رشد پس از مدتی متوقف می گردد و جنین از بین می رود.

نقش رطوبت در شکل گیری تخم نطفه دار مناسب

رطوبت نسبی در اتاقهای نگهداری تخم مناسب جهت جوجه کشی حدود ۸۰-۷۵% می باشد. کاهش میزان رطوبت منجر به تبخیر آب داخل تخم مرغ و در نتیجه کاهش میزان جوجه در آوری می شود.

 وضعیت قرار گرفتن تخم مرغها

  تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی در محل نگهداری به صورتی قرار می گیرد که قسمت پهن تخم آنها رو به بالا باشد. البته طی زمان نگهداری باید تخم مرغها را روزی چند بار چرخاند ، زیرا عدم توجه به این موضوع منجر به چسبیدن جنین به پوسته و کاهش جوجه در آوری می باشد.

 حمل و نقل تخم مرغهای جوجه کشی

عمل نقل و انتقال تخم مرغها باید با احتیاط کامل صورت گیرد. عدم توجه به این موضوع و وجود تکانهای شدید ضمن حمل و نقل ممکن است منجر به پاره شدن کیسه های هوایی و یا ایجاد تغییراتی در داخل تخم مرغ و به دنبال آن کاهش جوجه در آوری شود. از این رو باید با قرار دادن قسمت پهن تخم مرغ به طرف بالا باید در بسته بندیهای مناسب حمل شوند.

priority_high نظرات کاربران
  • جمعه ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ at ۲۲:۰۱
    Permalink

    چ چ موقع مرغ و خروس باید با هم باشن تا تخم نطفه داشته باشد

    Reply
    • شنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ at ۰۹:۱۱
      Permalink

      سلام
      معمولا مرغ و خروس بومی ۶ ماهگی برای نطفه داری در نظر می گیرند.

      دی کیو شاپ

      Reply
  • یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۹ at ۱۷:۰۵
    Permalink

    سلام اگر تخم مرغ ها در یخچال بوده باشند جوجه نخواهند شد؟

    Reply
  • یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۰۹:۳۳
    Permalink

    سلام می خواستم بپرسم تخم مرغ ها اگه در یخچال نگهداری شود ولی دمای یخچال ۱۰ درجه سانتی گراد باشد ایرادی ندارد؟؟

    Reply
    • دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۰۹:۰۱
      Permalink

      سلام
      دمای نگهداری تخم نطفه دار ۱۴ تا ۱۸ درجه سانتی گراد می باشد.

      Reply
  • یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۱۹:۰۵
    Permalink

    سلام تخم مرغ محلی باشد می شوو

    Reply
    • دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۰۹:۰۳
      Permalink

      سلام
      برای جوجه کشی تخم های نطفه دار چه بومی و سایر می توان استفاده کرد.

      Reply
  • یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۱۲:۰۵
    Permalink

    سلام تخم مرغی تو نمک گذاشتیم چگونه چرخشش بدیم ؟

    واین که تخم مرغی که هنوز تو دستگاه نرفته از کجا بفهمیم نطفه داره؟

    Reply
    • پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۱۰:۱۰
      Permalink

      سلام
      روزی دو مرتبه بصورت گهواره ای نرم چرخش دهید تا نطفه به زرده نچسبد.

      Reply
  • چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۱۲:۱۴
    Permalink

    سلام اگر تخم مرغ ها در دمای اتاق نگهداری شوند. نه در یخچال . بعد از دو هفته نگهداری بازم امکان جوجه کشی هست؟؟(تخم مرغ ها محلین)

    Reply
    • چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۱۶:۵۹
      Permalink

      سلام
      مدت زمان نگهداری تخم نطفه دار بین ۷ تا ۱۰ روز می باشد.

      Reply
  • Pingback:علل کاهش وزن تخم نطفه دار

  • دوشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۹ at ۱۸:۲۴
    Permalink

    سلام برای ضد عفونی تخم ها میشه از اسپری الکل روی تخم ها استفاده کنم

    Reply
    • پنجشنبه ۰۱ آبان ۱۳۹۹ at ۱۰:۴۶
      Permalink

      سلام
      نه ضدعفونی الکی برای تخم نطفه دار ضرر دارد . بهترین نوع ضدعفونی که بر روی تخم نطفه دار هم می توانید اسپری نمایید ، ضدعفونی نانو سیلور می باشد.

      Reply
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *