جوجه کشی بلدرچین

جوجه کشی بلدرچین

جوجه کشی بلدرچین : از آنجایی که بلدرچین پرنده ای بیولوژیک و بدون هیچ واکسن و آنتی بیوتیکی پرورش می یابد و پزشکان برای بسیاری از بیماری های انسان از قبیل ؛ بیماری های قلبی ، سرطان ، اعصاب و… بلدرچین را تجویز می کنند و مردم هم از استقبال بالایی برای مصرف آن اقدام کرده اند و جز سبد غذایی افراد جامعه قرار گرفته است. از همین رو یکی از مشاغل زود بازده که می توان به علاقمندان پرورش طیور معرفی کرد ، جوجه کشی و پرورش بلدرچین می باشد.

زمان جوجه کشی بلدرچین

جوجه کشی بلدرچین نسبت به دیگر طیور زمان هچ کمی دارد و در مدت زمان ۱۷ روز می توان جوجه کشی کرد. برای پرورش بلدرچین بدلیل سود پایین باید از حداقل هزار قطعه برای جوجه کشی و پرورش برنامه ریزی کرد.

تخم های نطفه دار را قبل از ورود به دستگاه باید گرید بندی کنید تخم های ریز و درشت و با شکل نامتعارف و تخم های شل از ورود به دستگاه کنار گذاشته شود.

بعد از چیدن تخم ها در داخل شانه های مخصوص ستری ، با اسپری نانوسیلور ضدعفونی نمایید و بعد از مدت ۲ دقیقه شانه ها را به ترتیب بر روی رک دستگاه قرار دهید. بلدرچین با دمای ۳۷.۷ و رطوبت ۵۵ درصد و تهویه ۳۸.۲ مرحله ستر را به پایان می برد و در ۳ روز پایانی یا مرحله هچر دمای استاندارد ۳۷.۲ و رطوبت ۶۵ درصد و تهویه ۳۸ درجه سانتی گراد ، یک محیط مطلوب برای تولد جوجه بلدرچین ها می باشد.

احتمال دارد بعضی از تخم نطفه دارها ضعیف باشد و کاربر باید ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از پایان هچ منتظر بماند تا تخم های ضعیف تبدیل به جوجه شوند.

شرایط محیطی هچ جوجه بلدرچین

بعد از هچ شدن جوجه بلدرچین ها باید دقت نمایید ۱۲ ساعت جوجه ها در داخل دستگاه جوجه کشی بمانند تا پر جوجه ها کاملا خشک شوند. محیطی را آماده نمایید تا جوجه ها را به اتاق یا سالن پرورش ( گرم خانه ) منتقل نمایید. توجه کنید دمای سالن پرورش تا ۱۰ روز اول برای جوجه ها بسیار مهم می باشد . باید محیطی بصورت دایره وار درست نمایید و دمای کف را ۳۰ – ۳۵ درجه نظر بگیرید و تا ۲ روز اول آب و شکر + مولتی الکترولیت در اختیار جوجه ها قرار دهید. جوجه های یک روزه را در بستر با کفپوش مقوایی آج دار نگهداری نمایید.

دوره پرورش بلدرچین بعد از ۱۵ روز وارد فاز جدیدی می شود ، سعی کنید گله های مولد را درون قفس های استاندارد و درجه یک نگهداری کنید تا تخم های تولید شده کمتر در معرض آلودگی قرار می گیرند و آمار تخم های سالم و تمیز بیشتر شود و گله کمتر دچار بیماری شود.

تخم های جمع آوری شده را بیشتر از ۷ روز نگهداری نکنید، دمای نگهداری تخم ها زیر ۲۰ درجه باشد و کمتر از ۱۶ درجه هم نباشد. ( برای نگهداری کوتاه تا ۷ روز )

دمای سالن نگهداری گله مولد از ۲۸ درجه بالاتر نرود و زیر ۱۸ هم نیاید. مطلوب ترین دمای سالن پرورش بین ۲۰ تا ۲۴ درجه می باشد. محیط نگهداری گله همیشه آرام و بدون استرس و تهویه خوبی صورت گیرد.

استرس برای پرندگان بخصوص در زمان پرورش بسیار خطرناک می باشد استرس باعث کاهش تولید تخم و هم بی نطفه بودن تاثیر بسزایی دارد. بهترین زمان نگهداری گله بلدرچین تخم گذار از زمان تخمگذاری ۶ تا ۹ ماه می باشد.

بلوغ و جفت گیری بلدرچین ها

با فراهم کردن شرایط ، پس از مدت کوتاهی بعد از بلوغ ، پرندگان آماده جفت گیری می باشند. در طی دوره رسیدن بلدرچین ها به سن بلوغ جنسی ( ۶ تا حداکثر ۷ هفتگی )می باشد و تا سن ۸ هفتگی می توان به منظور تشکیل گله مولد، بلدرچین های نر را به نسبت ۱ نر به ازای ۳ تا ۴ مولد ماده می باشد و می توان وارد گله نمود.

زمان جمع آوری تخم نطفه دار

پنج تا هفت روز پس از ادغام مولدهای نر و ماده می توان تخم های نطفه دار را جمع آوری نمود و برای جوجه کشی ذخیره سازی کرد.

اصول جوجه کشی بلدرچین

جمع آوری تخم نطفه دار بلدرچین

تخم نطفه دار های تولیدی باید ۳ تا ۴ مرتبه در روز جمع آوری شوند تا از آلودگی آن ها جلوگیری شود . سپس تخم نطفه دار های دارای کیفیت مناسب از لحاظ وزن ، شکل و کیفیت مناسب و همچنین عاری بودن از هرگونه آلودگی به فضولات ، انتخاب و به اتاق مخصوص ضدعفونی منتقل شوند . بدین ترتیب قبل از ذخیره سازی تخم ها بهتر است آن ها را به روش گاز دادن ، یا اسپری کامل با یک ماده ضدعفونی موثر و با کیفیت بخوبی ضدعفونی نمود.

نگهداری و ضدعفونی کردن تخم بلدرچین

برای ضدعفونی به روش گاز دادن ، از مخلوط کردن فرمالین مایع با پرمنگنات پتاسیم به میزان ۴۵ میلی لیتر فرمالین ، ۴۰ درصد با ۳۰ گرم پرمنگنات پتاسیم به ازای هر متر مکعب فضای محیط به مدت ۲۰ دقیقه استفاده می شود . برای این منظور ابتدا پرمنگنات را در یک ظرف سفالی و یا لعابی ریخته و سپس فرمالین را اضافه نمایید.

با آزاد شدن گاز فرمالین ، درب اتاق گاز را ببندید و سریعا از مکان خارج شوید زیرا گاز فرمالدئید بسیار خطرناک و کشنده است. حداکثر زمان ذخیره سازی تخم ها یک هفته و در دمای ۱۶ تا ۱۷ درجه سانتی گراد و رطوبت ۷۰ تا ۸۰ درصد است و در طول این مدت احتیاجی به چرخاندن تخم ها نیست.

جوجه کشی بلدرچین

ذخیره سازی تخم بلدرچین

در صورت افزایش مدت زمان نگهداری تخم ها به بیش از ۷ روز ، میزان قابلیت جوجه درآوری به صورت چشمگیری کاهش خواهد یافت . پس از اتمام دوره ذخیره سازی و قبل از قرار گرفتن تخم های قابل جوجه آوری در دستگاه جوجه کشی ( مرحله ستر ) ، باید به مدت حداقل ۶ ساعت در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد پیش گرم شوند.

دمای مناسب دستگاه جوجه کشی در مرحله ستر ، ۳۷/۵ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۶۵ درصد است . تخم نطفه دار بلدرچین به مدت ۱۴ روز در ستر نگهداری شده و در این مدت ، حداقل روزانه ۳ تا ۵ مرتبه چرخانده می شوند . ( دستگاه جوجه آوری فول دیجیتال نیاز به چرخش دستی ندارد ).

مکان و دستگاه جوجه کشی بلدرچین

دستگاه جوجه کشی بلدرچین را در یک اتاق قرار دهید.اگر می توانید اتاق را استریل کنید و در شرایطی کاملا بهداشتی نگه دارید. با این کار از ورود آلودگی های خارجی تا حدی جلوگیری خواهد شد. خود دستگاه جوجه کشی پیش از چینش تخم ها باید استریل گردد.تا عاری از هر گونه میکروب و باکتری باشد. این کار میزان زیادی در جوجه در آوری کمک خواهد نمود.توجه کنید پس از پایان هر دوره دستگاه از میکروب پاکسازی گردد.

آموزش مراحل جوجه آوری بلدرچین

در روز ۱۵ ، تخم ها به سبد های هچ منتقل می شوند و در روز شانزدهم تا هجدهم جوجه کشی ، جوجه بلدرچین ها از تخم خارج می شوند . معمولا در یک جوجه آوری موفق ، میزان جوجه درآوری حداقل ۷۵ درصد است.

جوجه های بلدرچین پس از خروج از دستگاه

در بلدرچین نیز مانند سایر طیور ، جوجه ها پس از تفریخ و ورود به سالن پرورش ، بایستی دسترسی آزاد به آب و خوراک داشته باشند .

مقاومت بالای این پرنده به انواع بیماری ها و شرایط مناسب مدیریتی باعث شده است که هیچ گونه واکسن با آنتی بیوتیکی در طول دوره پرورش و در جیره غذایی آن استفاده نمی گردد. به همین دلیل انتظار می رود گوشت و تخم این پرنده نسبت به سایر طیور سالم تر باشد .

مزیت های گوشت بلدرچین

همچنین به اعتقاد برخی طبع گرم و مواد مغذی موجود در گوشت بلدرچین ، آن را به یک ماده غذایی دارویی تبدیل کرده است . تخم بلدرچین غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ ، انواع ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه فسفر بوده و دارای کلسترول ناچیزی است.

priority_high نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *