اصطلاحات جوجه کشی

اصطلاحات مهم در جوجه کشی
4.9/5 - (9 امتیاز)

برای وارد شدن به هر کاری بهتر است راجع به آن کسب و کار اطلاعاتی داشته باشید. هر حرفه ای دارای اصطلاحات رایج مخصوصی است که شخصی که وارد آن حیطه کاری می شود بهتر است با آنها آشنا باشد. در این مقاله سعی شده برای کسانی که قصد ورود به حرفه جوجه کشی و پرورش طیور را دارند و یا به این صنعت علاقه مند هستند، تمام اصطلاحات مهم جوجه کشی را شرح دهیم.

جوجه کشی چیست؟

به فرایند تبدیل کردن تخم نطفه دار به جوجه، جوجه کشی میگویند. این عمل به دو نوع جوجه کشی طبیعی و جوجه کشی مصنوعی تقسیم می‌شود.

اصطلاحات جوجه کشی

جوجه کشی طبیعی

وقتی پرنده مادر روی تخم ها بخوابد تا تخم ها تبدیل به جوجه شوند را جوجه کشی طبیعی می گوییم. گاهی اوقات پرنده دیگری به غیر از مادر، کرچ شده و روی تخم ها می خوابد.

جوجه کشی مصنوعی

زمانی که به جای استفاده از پرنده کرچ شده، از دستگاه جوجه کشی برای تبدیل تخم های نطفه دار به جوجه استفاده کنیم. به این عمل جوجه کشی مصنوعی میگوییم.

کرچ شدن

از دیگر اصطلاحات مهم جوجه کشی کرچ شدن می‌باشد. کرچی نوعی غریزه است که بعد از مدتی تخمگذاری، پرنده به حالت کرچی روی می آورد که در این امر نوع تغذیه هم دخیل می باشد. وقتی پرنده‌ای آماده نشستن بروی تخم ها می‌شود تا آنها را آماده تولد کند، اصطلاحا می گویند آن پرنده کرچ شده است. مرغ های کرچ شده تنها برای خوردن و آشامیدن و دفع فضولات از روی تخمها بلند می شوند.

دستگاه جوجه کشی

به دستگاهی که از آن برای عمل جوجه آوری استفاده می‌کنند، دستگاه یا ماشین جوجه کشی میگویند. از این دستگاه برای تخم خزندگان نیز می‌توان استفاده کرد. دستگاه های جوجه کشی در انواع دستی و اتومات هوشمند در بازار موجود می‌باشند.

کالیبراسیون

کالیبراسیون یا واسنجی به عملی گفته می‌شود که در آن سنسور‌ها، وسایل اندازه گیری دما و رطوبت را با استاندارد های موجود و مورد نظر انطباق می‌دهند. این عمل به منظور افزایش بهره‌وری در حرفه مورد نظر استفاده می‌شود. در جوجه کشی نیز میزان دما و رطوبت بسیار حیاتی می‌باشد. به همین دلیل همیشه دقت می‌کنند تا دستگاه کالیبره باشد.

سیرکولاسیون هوا

سیرکولاسیون یا گردش هوا سبب می‌شود تا اختلاف دما در بین طبقات دستگاه به حداقل برسد و هوا درون دستگاه جریان داشته باشد. زیرا اختلاف دما و رطوبت باعث می‌شود تا میزان جوجه دهی کاهش داشته باشد و یا تخم ها در زمان طولانی تری به جوجه تبدیل شوند. فن سیرکولاسیون وظیفه گردش هوا در دستگاه جوجه کشی را به عهده دارد.

هم دمایی

هم دمایی توسط فن سیرکولاسیون انجام می‌شود. به زمانی که دما در تمام طبقات یکسان باشد، اصطلاحا هم دمایی میگویند. وجود هم دمایی سبب افزایش راندمان و کیفیت جوجه کشی می‌شود.

تخم نطفه دار

تخم هایی که دارای نطفه هستند و برای جوجه کشی استفاده می‌شوند را تخم نطفه دار میگویند. اگر تخم نطفه دار نباشد به درد جوجه آوری نمی‌خورد. برای به دست آوردن تخم نطفه دار تنها بودن پرنده نر در گله کافی نیست. نسبت وجود پرنده نر به ماده نیز در گله بسیار مهم است. البته شرایط محیطی، تغذیه و … نیز در نطفه دار بودن تخم ها تاثیر دارند.

اصطلاحات رایج و مهم در جوجه کشی

دوره جوجه کشی

به مدت زمان تبدیل شدن تخم نطفه دار به جوجه، دوره جوجه کشی میگویند. این سیکل زمانی به دو دسته تقسیم می‌شود که از اصطلاحات مهم جوجه کشی می‌باشند: دوره ستر و دوره هچر.

دوره ستر

در دوره ستر باید بسیار دقت کرد زیرا نداشتن دما، رطوبت و اکسیژن مناسب می تواند جان جوجه را به خطر بیندازد. این دوره معمولا ۱۸ روز طول می‌کشد. به همین دلیل این دوره را مهمترین دوره جوجه آوری می نامند. زیرا جنین در این دوره رشد می‌کند و آماده بیرون آمدن از تخم می‌شود.

دوره هچر

این دوره، آخرین دوره جوجه آوری می‌باشد. زیرا جوجه داخل تخم رشد کرده و سعی می‌کند که با نوک زدن از تخم بیرون بیاید. این دوره برای نرم کردن پوسته تخم و راحتی جوجه نیاز به رطوبت بیشتری دارد و معمولا ۳ روز زمان می‌برد.

نور بینی یا نطفه بینی تخم ( کندلینگ )

نور بینی برای کیفیت سنجی و سلامت جنین درون تخم صورت می‌گیرد. نکاتی مثل مناسب نبودن ضریب نر و ماده در گله و یا اینکه مرغ مادر تغذیه مناسبی نداشته باشد، آلودگی تخم های نطفه دار و عدم ضدعفونی، سبب به وجود آمدن تخمهای بدون نطفه یا تخم هایی با نطفه ضعیف می‌شوند.

در رابطه با آموزش و نحوه ی نطفه بینی در این بخش بخوانید .

پرنده نیمچه

به پرندگانی نیمچه میگویند که سنین جوانی را آغاز کرده و به بلوغ نرسیده و تخم گذاری را شروع نکرده اند. از لحاظ جسمی و گوشتورای آماده می باشد.

سوالات متداول
  • ستر به چه معناست؟
    فرایند جوجه کشی به ۲ مرحله تقسیم می شود که مرحله ی اول ستر نامیده شده و حدود ۱۸ روز است.
  • هچ به چه معناست ؟
    اصطلاح هچ یا دوران هچر به ۳ روز پایانی در فرایند جوجه کشی می گویند.
  • کندلینگ چیست ؟
    برای بررسی کیفیت نطفه و سلامت جنین درون تخم ها در روز هفتم الی ۱۰ جوجه کشی به وسیله ی یک لامپ درون تخم ها را بررسی می کنند که به آن نطفه بینی یا کندلینگ می گویند.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *